Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Många är beväpnade"

Just nu är det mest problem i Ektorp. Det konstaterar polis och kommunens säkerhetssamordnare när de är ute och pratar trygghet med invånarna i Hageby.

Lär nyanlända. Guled Magan berättar för polis Karl Landström att han tycker att vi måste bli bättre på att undervisa de nyanlända om svenska regler., till exempel att det är olagligt att ha kniv.

Lär nyanlända. Guled Magan berättar för polis Karl Landström att han tycker att vi måste bli bättre på att undervisa de nyanlända om svenska regler., till exempel att det är olagligt att ha kniv.

Foto: Malin Perk

Medborgardialog2017-10-05 19:00

Onsdagseftermiddag. Tolv personer från kommun och polis drar på sig gula västar och ger sig ut i Mirum galleria för att höra hur trygga Norrköpingsborna är i den södra kommundelen. Och vad de upplever som problem.

– Samtalen ska sedan ligga till grund för medborgarlöftet med polisen och kommunen i Norrköping, säger Petra Isaksson, sekreterare för Brottsförebyggande rådet, BRÅ.

Enligt Patrik Persson, kommunens säkerhetssamordnare, har det varit relativt lugnt i Hageby den senaste tiden. I alla fall jämfört med hur det är på andra platser. Han tänker främst på Ektorp där mycket problem blossat upp på sistone.

– Men det innebär inte att Ektorp är eller kommer att bli ett socialt utsatt område, som Hageby, Navestad och Klockaretorpet, framhåller Karl Landström, gruppchef på områdespolisen.

– Norrköping är en komprimerad stad, det är lätt att röra sig mellan stadsdelarna, inflikar Patrik Persson.

Läs mer: Här är läget allvarligt.

Kommunalråd Reidar Svedahl (L) träffar Christian Karlström som bor i Atrium i Navestad. För egen del känner han sig trygg men när det gäller barnen är han mer orolig.

– De riskerar att bli rånade om de går ute själva.

Och här i Mirum vill han inte att de hänger.

Karlström tycker att kommun och polis borde se till så att inte bilar, mopeder och crossar åker runt på gång- och cykelbanorna i Navestad och Hageby.

– Det körs runt hejvilt, säger han och berättar att bilister och mopedister brukar väja upp på gräset när han går med sina yngsta barn på 15 månader, i barnvagn.

– Något måste göras åt de här idiotkörningarna, det har vi påtalat i flera år nu, säger Christian Karlström.

Läs mer: Aldrig varit sämre.

Guled Magan som bor i Hageby berättar för polisen Karl Landström att han har blivit bestulen på flera cyklar den senaste tiden.

– Och det är mycket konflikter i tvättstugan, säger han och tillägger: De nyanlända struntar i reglerna, de har inte fått lära sig hur man ska bete sig i Sverige.

När han själv kom till Sverige från Somaliland (en självständig stat i Somalia) på 1980-talet fick han undervisning i vad som gäller i Sverige.

Han ger en 2:a på trygghetsskalan mellan 1 och 10 och säger att han känner flera gånger så att dörren är låst när han kommer hem.

– Många som kommer från krigsdrabbade länder bär kniv och man vet aldrig vad som kan hända.

Han är orolig för att så många har knivar och vapen.

– Min tolvårige son har blivit hotad med kniv, säger han.

Patrik Persson och Karl Landström håller med om att det är ett problem att många är knivbeväpnade.

– Migrationsverket har haft fullt upp med att ordna bostäder till alla som kommit till Sverige efter 2015 så de har inte hunnit informera om att det är olagligt att bära kniv i Sverige.

Lena Axén Nordström som bor i Silverringen i Navestad lyfter också fram att man måste ställa högre krav på de nyanlända.

– De måste lära sig vad som gäller i Sverige. Om de anpassade sig så skulle mycket av dagens samhällsproblem lösas. Vi måste kunna prata om det här utan att bli kallad rasist.

Läs mer: Här har de kriminella koll.

Hon är uppvuxen i Navestad. År 2000 flyttade hon tillbaka hit med familjen.

– Då var det jättefint men de senaste åren har mycket förfallit och det känns inte alls tryggt här längre. Nu vill jag helst flytta till Vikbolandet.

Medborgarlöfte

är en del av polisens och kommunens överenskommelse om samverkan för långsiktigt brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete. Löftet utgår från en kartläggning som gemensamt tagits fram och prioriterats genom medborgardialoger samt kunskap hos polis och kommun.

Åtagandena ska handla om de lokala problem som upplevs som relevanta och angelägna att förbättra. kartläggningen efter förra året visade på en otrygghet i centrala Norrköping vilket polisen och kommunen vill göra någonting åt. Otryggheten har handlat om missbruksproblematik, våld vid krogar samt brott bland unga.

Källa: Norrköpings kommun och polisen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om