Det säger Emma Hedenvind, analyschef på polisens nationella operativa avdelning, NOA:s underrättelseenhet som varit med och tagit fram forskningsrapporten ”Utsatta områden”.
Sedan 2015, då listan togs fram för andra gången, har flera nya områden tillkommit. I år klassas 61 områden i Sverige som ”utsatta”. Det betyder bland annat att arbetslösheten är hög här, det finns en stor misstänksamhet mot samhället och kriminaliteten är hög. Och kriminaliteten påverkar lokalsamhället vilket ger sig utryck i exempelvis utpressningar och hot mot bland annat lokala näringsidkare. Knarkförsäljningen sker ofta helt öppet i dessa områden.
– Läget anses allvarligt, enligt rapporten.
Totalt 32 ställen anses som utsatta och det är här Navestad och Klockaretorpet samt Hageby, som funnits med sedan tidigare, finns med. Här är dock inte läget lika alarmerande som i de 13 områdena som klassas som ”särkilt utsatta” där läget anses vara akut.
– Men det är illa nog att tillhöra ett utsatt område, säger Emma Hedenvind.
Hon tror att Navestad och Klockaretorpet borde ha funnits med på listan redan förra gången, för två år sedan.
– Jag har svårt att tro att läget i Norrköping har försämrats plötsligt men vi har fått upp ögonen för vad som pågår och nu kunnat sätta ord på det, säger hon.
– Hela polismyndigheten har varit under en slags lärandeprocess, vi har inte varit vana vid att ta fram den här typen av underlag, säger Emma Hedenvind.
Som hon också utrycker det:
– Om man inte har någon samlad bild av vad som pågår i de här områdena så är det väldigt svårt att identifiera problemen. Man vet att det som händer inte är bra men man vet inte vad man ska leta efter. Då kan det vara svårt att åtgärda orsakerna till problemen. Det här gäller för alla områden i Norrköping, men även i övriga delar av Sverige, säger Emma Hedenvind.
Analyschefen framhåller att det är svårt att identifiera problemen med den sociala oron i början, innan det spårar ur. I takt med att problematiken ökar normaliseras boende och de som arbetar i området. Det avvikande blir successivt normalt i dessa områden.
– När det har eskalerat så är det lätt se det. Då är det som att trycka på en knapp, allt kommer på samma gång.
Det här, menar hon, har varit tydligt i Norrköping liksom på andra ställen i landet. Och då kan det många gånger vara försent.
Har polisen tappat kontrollen?
– Nej, jag skulle vilja säga att hela samhället har misslyckats som har blundat för problemet för länge.
– Vi har inte velat se det här komma och då är det svårt att leta efter det. Vi i Sverige har varit blåögda.
Det har varit en hel del bilbränder, stenkastningar mot polis och räddningstjänst i Norrköpings det senaste året. Men om det är det som gör att Navestad och Klockaretorpet klassats upp som utsatta kan inte Emma Hedenvind svara på. Dokumenten om Navestad och Klockaretorpet, precis som om övriga utsatta områden, är nämligen hemligstämplade.
Det är polisen som nominerar områden och NOA går igenom materialet. De tittar också på bland annat brottsstatistik från SCB innan de bestämmer om områdena uppfyller kraven för att vara ett utsatt område.
– Det är svårt att prioritera alla dessa, därför vill polisledningen ha en lista på de särskilt utsatta områdena.
På den ingår bland annat Rinkeby, Bergssjön och Skäggetorp, inte Norrköping.