Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Chefen känner inte igen sig

Någon schablonsumma för mobiltjänster har aldrig betalats ut, enligt verksamhetschef Ewa Gouranius. Men att de gode männen måste markera varje enskilt samtal, sms eller mms stämmer heller inte.

Känner inte igen sig. Verksamhetschefen på Överförmyndarenheten känner inte igen sig i Kenth Lampas kritik.

Känner inte igen sig. Verksamhetschefen på Överförmyndarenheten känner inte igen sig i Kenth Lampas kritik.

Foto: Thomas Möller

GOD MAN2018-03-12 11:55

Hon förklarar att de gode männen får lämna in en specifikation på sina mobilabonnemang och utefter dem görs sedan en rimlig uppskattning om hur mycket samtalen, surfen och sms:en å huvudmännens vägnar kostat.

– Vi måste följa samma regler som Skatteverket har, säger Ewa Gouranius.

Men Kenth Lampa anser ju att han fått ett schablonbelopp på 70 kronor i månaden utbetalat?

– Någon schablon har vi aldrig haft. Det vet jag inte var han fått ifrån. Tyvärr har vi gjort en miss från vår sida och betalat ut för hög ersättning. Det har han nu reagerat på, säger Ewa Goranius.

Så du tänker att det här kan vara ett missförstånd då?

– Ja, eller om han inte riktigt vill förstå. Jag har försökt förklara det för honom.

Tänker du att ni blivit hårdare i er granskning efter de fall där gode män förskingrat pengar de senaste åren?

– Det ska man inte sticka under stol med och så ser det ut i de jämförbara kommuner i Sverige som jag har kontakt med. De sista fyra-fem åren har det blivit en skärpt tillsyn, så absolut, vi har blivit hårdare.

Läs mer: Kenth Lampa lämnar som god man - motvilligt.

Kenth Lampa anser att anställda på Överförmyndarenheten har en felaktig attityd, att han fått höra att han inte ska lägga ned för mycket tid på sina huvudmän, då han inte får betalt för allt arbete. Detta anser inte Ewa Goranius är en rådande uppfattning hos överförmyndaren.

– Nej, verkligen inte. Det vet jag inte var det skulle komma ifrån? Tvärtom försöker vi säga att man ska utgå från sin huvudmans personliga situation. Många är väldigt ensamma och den gode mannen kanske är den enda sociala kontakten personen har. Men vi förklarar vad man blir avlönad för och inte. En god man berättar att han alltid tar med fikabröd till sin huvudman, för att de har så trevligt, men det är en sådan sak som man inte får ersättning för, exemplifierar Ewa Goranius.

Tror du att sättet ni uttrycker detta på kan tolkas som Kenth Lampa gjort?

– Man kan kanske misstolka det när vi förklarar vad som ingår i uppdraget och inte. Så det kan vi bli bättre på.

När det gäller utbildning om exempelvis åldrande och psykisk sjukdom är det något som Överförmyndarenheten satt ett stort fokus på under 2018. Tidigare har man haft ett startpaket med bland annat utbildningar om psykisk ohälsa, samt dragit ihop utbildningstillfällen i samarbete med den godmanförening som finns i stan. Men i och med att de huvudmän som i dag behöver hjälp ofta har en svårare och tyngre problematik än tidigare, krävs en större kunskap hos de gode männen.

– Förr ville många bli god man för att gå och hälsa på en gammal ensam människa på ålderdomshemmet, men så ser inte verkligheten ut längre. I dag är det ofta svårt sjuka som behöver hjälp och att då komma in som en "vanlig" människa är inte helt enkelt, säger Ewa Goranius.

På riksplanet är debatten om hur ställföreträdarskapen i stort ska se ut i framtiden just nu aktuell. Detta efter att riksrevisionen nyss släppt en rapport med skarp kritik mot hur staten säkerställer tillsynen. Ärendena som kommer in är tyngre och svårare, vi pratar exempelvis om psykiskt sjukt kriminella missbrukare, som "vanliga" människor har svårt att ta sig an. Här kan det i stället krävas en professionalisering av ställföreträdarskapet.

– Det förs även diskussioner om att godmanskap för ensamkommande inte fungerar i nuvarande skick, att det skulle behövas en professionell socionom som tar sig an de i stället för en arbetande människa på sin fritid.

Alla över 18 och som uppfyller de krav som kommunen ställer, kan bli god man. Norrköpings kommun har som mål att nyrekrytera 100 gode män under 2018. I dag har kommunen 2 400 öppna ärenden och 850 gode män som är i full gång.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!