Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kenth lämnar som god man

När Kenth Lampa gick i pension blev han god man. Men efter två år har han nu sagt upp sig. Orsak: Han tycker att Överförmyndaren sätter fokus på fel saker och har en felaktig inställning.

Kent Lampa. God man som nu sagt upp sig.

Kent Lampa. God man som nu sagt upp sig.

Foto: Carolina Nilsson

GOD MAN2018-03-12 12:00

– Det var paybacktime!, säger Kenth Lampa när han berättar om varför han ansökte om att bli god man när han gick i pension.

Under sin karriär som bland annat ekonomichef för habilitering och hjälpmedel inom landstinget i Sörmland, kom han ofta i kontakt med funktionshindrade människor som inte har det lätt i samhället. Därför bestämde han sig för att hjälpa andra – på ideell basis.

Det började bra. Kenth Lampa har sedan 2016 haft mellan tre och fyra huvudmän hela tiden. Människor han hjälper med diverse saker som att betala räkningar, boka färdtjänst, söka handikappersättning, se till att personen behandlas rätt av myndigheter och inte far illa.

– Det här handlar ofta om människor som har det allra sämst ställt i samhället, som han säger.

Han känner att han gör en viktig insats och att uppdraget som god man verkligen behövs. Men samtidigt som han anser att Överförmyndaren på Norrköpings kommun, vars uppgift bland annat är att granska de gode männen, gör ett bra arbete, anser han att de ofta har en märklig inställning uppdraget.

– Det jag ofta fått höra är att "lägg inte för mycket tid på det här, för du får inte betalt för det", exemplifierar han.

Kenth Lampa anser inte heller att Överförmyndaren stöttar de gode männen på rätt sätt.

– Gode män borde exempelvis utbildas i åldrande och psykisk sjukdom och om hot om våld. Överförmyndaren borde även hjälpa till om den gode mannen blir sjuk, säger han.

Läs mer: Chefen känner inte igen sig i beskrivningen.

Kenth Lampa har uppmärksammat Överförmyndaren om sina åsikter. Och även påvisat att de blanketter som den gode mannen ska fylla i är fel. Själv för han systematiskt loggbok över alla telefonsamtal och kontakter han har å sina huvudmäns vägnar. Men att han skulle tvingas skicka med utdrag från mobiloperatörens telefonlistor, där varje enskilt samtal, sms, mms, internet och olika appar som Bank-id, som har med detta att göra, skulle vara förprickade, trodde han inte var möjligt.

Tills det kom. För från att ha accepterat en schablonkostnad, har Kenth Lampa nu fått veta att Överförmyndaren kräver detaljerade listor.

– Jag har fått en schablonsumma på 70 kronor per månad utbetald för telefonkostnader. Men helt plötsligt fick jag veta att jag var tvungen att skicka med de här listorna. Det är orimligt! Överförmyndaren ska stötta de gode männen så att de kan göra ett gott jobb, men det här går precis stick i stäv med det. Den tiden det tar mig att hålla på med det här skulle jag hellre lägga på mina huvudmän, säger han.

När han ifrågasatte detta fick han till svar att "ingen huvudman ska betala den gode mannens privata telefonkostnader".

– Så nu är jag anklagad för fusk! Jag är inte speciellt känslig men det här var ett fult påhopp. Jag har nu valt att återbetala pengar, säger han och berättar att han nu kommer att föreslå att överförmyndarnämndens ordförande beviljar honom en schablonkostnadsersättning på en krona i månaden.

Allt detta blev till sist droppen för Kenth Lampa. Han har nu avsagt sig sina uppdrag. Inte för att han vill – utan för att han anser att Överförmyndarens förhållningssätt tvingar honom till det.

– Deras attityd skrämmer bort människor! De hänvisar till att de följer lagstiftningen, men det finns inget som befriar dem från att använda sunt förnuft, säger han.

God man

En god mans uppdrag kan variera beroende av den hjälpbehövande (huvudmannens) situation. En god man kan exempelvis hjälpa till med ansökningar till myndigheter, försäljning/byte av bostad eller att se till att räkningar blir betalda.

En god mans främsta uppgift är att samordna insatser och se till att dessa blir utförda. Däremot är insatser som städning, inköp av matvaror eller promenader inte uppgifter som ingår i uppdraget som god man.

Personer som på grund av sjukdom, försvagat hälsotillstånd eller liknande förhållande inte klarar att tillvarata sina intressen, och inte kan få hjälp på annat sätt, kan få hjälp av en god man.

En god man kan ses som ett biträde för huvudmannen - en representant och samordnare av tjänster, snarare än en praktisk utförare av tjänster.

Godmansskapet utgår från tre delar: bevaka rätt (exempelvis företräda huvudmannen vid uppsägning av hyreskontrakt eller försäljning av bostad), förvalta egendom (exempelvis sköta huvudmannens ekonomi, att använda pension och bidrag på rätt sätt det vill säga betala räkningar och lämna/överföra fickpengar) samt sörja för person (genom regelbundna besök hos huvudmannen (minst en gång/månad) och kontakter med till exempel vård- och boendepersonal se till att huvudmannen har en bra boendemiljö, får god vård och omsorg samt så hög livskvalitet som möjligt).

Källa: Norrköpings kommun

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!