Stora neddragningar är på gång att genomföras i Finspångs utbildningsväsende. Förskolorna Ängslyckan och Viggestorp ska stängas och den politiska ledningen i kommunen har lagt ett förslag om att stoppa höstens intagning till årskurs ett på Bergska gymnasiet. Fackförbundet Sveriges Lärare i Finspång är kritiskt.
Per Sjöborg är förhandlingsombud i facket. Han är mycket oroad över politikernas förslag om att stoppa intagningen till Bergska.
– Det går ju inte att uppfatta förslaget som något annat än som inledning av en långsam nedläggning av gymnasiet, säger han.
Beslut ska tas på kommunstyrelsen den 20 mars.
Enligt Per Sjöborg finns det många problem med politikernas förslag.
– Frågan är vad som händer med Finspång som utbildningsort om Bergska avvecklas? Det finns nu 49 sökande elever till höstterminen; vad händer med dem? Och vi talar om runt 25 arbetstillfällen på skolan, säger Sjöborg.
Facket har lagt ett motförslag. De nya eleverna kan placeras i två klasser: en teoretisk och en praktisk klass.
– Då används lärartjänsterna på ett rationellt sätt och eleverna får en god utbildning och många klasskamrater, säger Per Sjöborg.
Weronica Bengtsson är ordförande för Sveriges Lärare i Finspång. Hon har förståelse för att det behövs anpassningar av förskolorna när barnantalet sjunker.
– Ingen av förskollärarna på de förskolor som ska läggas ner har varslats om uppsägning. Och det är förstås bra. Men självklart skapar det oro när de inte vet var kommunen vill att de ska arbeta till hösten, säger hon.