Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Fler söker – men utbildningarna kan ändå läggas ner

En ökning har skett, men det är fortfarande få sökande till Bergska gymnasiet. "Det finns ett förslag att inte ta in nya elever på skolan i höst", säger utbildningsrådet Mikael Wallin (L).

Ämnesläraren Semi Bergström och yrkesläraren Marit Kuzmic berättar att fler har sökt skolans nationella program.

Ämnesläraren Semi Bergström och yrkesläraren Marit Kuzmic berättar att fler har sökt skolans nationella program.

Foto: Magnus Johansson

Finspång2024-03-06 15:31

Efter senaste årets dåliga söktryck är det fler förstahandssökande till de nationella programmen samhällsvetenskap, ekonomi, naturvetenskap, bygg- och anläggning, barn- och fritid och försäljning- och service på Bergska gymnasiet. 47 elever har ett nationellt program som förstaval, utöver anpassad gymnasieskola och IM, jämfört med 29 föregående år.

– Vi hoppas att trenden är bruten. Vi är nöjda, men har fortfarande mycket jobb att göra, säger ämnesläraren Semi Bergström och nämner globala profilen och Epas-elevförening som några satsningar.

Han lyfter fram skolans nya utvecklingsgrupp, som arbetar med utveckling.

– Nya ledordet är "framtidsfrågor och framtidsförmågor". Vi har tittat på hur vi kan jobba framåt för att utvecklas, säger Semi.

undefined
Semi Bergström påpekar att det har lagts ner mycket jobb på skolan.
undefined
Efter flera år med dåligt söktryck har fler elever valt att söka till Bergska gymnasiet som förstahandsval, men trots det riskerar utbildningarna att tas bort.

Förra året pausades nationella programmen barn- och fritid samt försäljning- och inköp av ekonomiska skäl.

– Vi har sett ett stort intresse för försäljning- och service. Fler killar än någonsin har sökt programmet. Det är en perfekt utbildning om du till exempel vill bli egenföretagare. Vi har sett att nio av tio som läser programmet får jobb, säger yrkesläraren Marit Kuzmic.

Nu läser 148 elever nationellt program vid Bergska gymnasiet, men till hösten kan den siffran reduceras kraftigt när nya intagningar till skolan kan upphöra helt.

– Sektorsledningen har lagt ett förslag om att inte ta in några elever vid Bergska gymnasiet i höst. Beslut i ärendet väntas tas den 20 mars, säger utbildningsrådet Mikael Wallin.

Fler söker nationella programmen, men dessa kan ändå tas bort?

– Det är bättre, men det är fortfarande väldigt få elever. Det har gjorts ett jättejobb på skolan, men det har gett liten effekt.

undefined
Mikael Wallin (L) är utbildningsråd i Finspångs kommun.

Han nämner kommunens kraftiga underskott.

– Vi måste prioritera var vi lägger våra pengar. Vi behöver också höja resultaten i grundskolan. När det är få elever som söker gymnasiet kan vi inte heller ha så många kurser.

Kan det bli så att Bergska gymnasiet läggs ner?

– Om förslaget blir verklighet kommer inga nya elever tas in i höst. Eleverna som redan går på skolan kommer få gå klart sina utbildningar. Sedan kommer det utredas hur utbildningen ska se ut framåt. 

Vad händer med eleverna som valt Bergskas program i höst?

– Det är en omvalsperiod 15 april, där de kommer att ha möjlighet att välja andra utbildningar, säger Mikael Wallin.

17-åringarna Sara Nissling och Nathalie Sjöstrand går båda i tvåan vid naturvetenskapsprogrammet på Bergska gymnasiet och trivs utmärkt på skolan.

– Det är en skola med bra lärare, bra lokaler och fin gemenskap. Jag bor i Skärblacka, det var nära för mig att pendla, säger Sara.

– Lärarna är bra, det finns goda framtidsmöjligheter. Jag har tänkt plugga vidare, men vet inte vad än, säger Nathalie.

undefined
17-åringarna Nathalie Sjöstrand och Sara Nissling är båda nöjda med att ha valt att studera vid Bergska gymnasiet.
undefined
18-årige Gustav Malmberg lyfter fram lärarna och den goda sammanhållningen på skolan.

Bergska har haft svårt att locka sökande tidigare.

– Många kanske har lockats av att gå i stan, sedan kanske inte skolan haft bästa ryktet. Men tycker absolut att jag gjorde rätt som valde Bergska, säger Nathalie Sjöstrand.

– Nu kanske man har lyckats få fram skolan mer, att lärarna är bra och fördelarna med att slippa pendla, säger Sara Nissling.

18-årige Gustav Malmberg går tredje året på samhällsprogrammet.

– Det är bra sammanhållning på skolan och bra lärare, säger han.

Vad skulle du vilja se för satsningar på skolan?

– Att det satsas mer på elevbaserade saker. Vi ska till exempel till Romme och åka skidor, då får vi bussresan och maten betald. Det går att lyssna mer på vad elevrådet har att säga, säger Gustav Malmberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!