Både Ängslyckan och Viggestorps förskolor läggs ner i höst.
– Vi har cirka 300 platser för mycket i kommunen. Antalet barn i Finspång har minskat de senaste åren och kommer att minska närmaste framtiden, säger Mikael Wallin.
I dagsläget går cirka 60 barn vid Ängslyckans förskola och runt 50 barn vid Viggestorps förskola.
Varför väljer ni att lägga ner två av tätortens förskolor?
– Det handlar mycket om att ta bort lokalkostnader för att kunna behålla tillsvidareanställd personal. Vi har cirka 25 anställda på båda förskolorna.
Det finns flertalet förskoleenheter i centralorten. Under våren får föräldrarna ansöka om plats för sitt barn på någon annan förskola, där de kan börja i höst.
– Geografiskt ligger Ängslyckan nära Hårstorp och Dunderbacken och Viggestorp ligger nära Metallen, Finbo och Lekeberga, det finns alternativ.
Åtgärderna är en del av kommunens besparingsarbete.
– Vi kan inte ha tomma lokaler. Det har varit mycket grubblande, det här är inga beslut som vi vill göra. Vi vill att det ska vara underbyggda beslut, säger Mikael Wallin.
Utbildningschefen Eva Svensson understryker att verksamheten anpassas utifrån antalet barn.
– Lokalkostnaderna blir högre, ju färre barn vi har. Vi har paviljonger vid Viggestorpsskolan, som vi vill avveckla för att få ner kostnaderna, säger Eva Svensson.
Tillsvidareanställd personal ska erbjudas tjänster på någon annan kommunal förskola.
– Sedan kan det bli färre vikariat på de olika förskoleenheterna.
Vi har tidigare berättat att förslaget är att inga nya elever kommer tas in på Bergska gymnasiets nationella program till hösten på grund av besparingsskäl. För tillfället går 133 elever på skolan.
– Jag vill inte minska platser på gymnasiet egentligen, men vi har inte budget att driva den gymnasieskola vi har i dag. Våra program kostar nästan dubbelt så mycket som utbildningarna i Norrköping, på grund av för få elever i klasserna.
Gymnasieskolan i Finspång gjorde minusresultat på 21,5 miljoner kronor förra året och prognosen ser värre ut i år.
– Jag förstår att anpassningarna berör många, men vi måste ha en budget i balans. Under vårterminen ska sektor utbildning lämna fler förslag till kommunstyrelsen om anpassning av organisation och lokaler. Jag håller på med anpassningar nu, sedan hoppas jag på att få ägna mig åt att utveckla undervisningens kvalitet, säger Eva Svensson.