Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Professorn förvånas inte över ungas soltrender

"Ett risksökande". Det säger Magnus Falk, biträdande professor vid Linköpings universitet, om ungas soltrend som sprids på Tiktok.

Finspångsungdomar om soltrenden på TikTok

Foto: David Hernqvist

Finspång2024-06-22 17:00

Trenden, där unga solar när UV-indexet är som högst, som vi berättade om för ett par veckor sedan, är inget som nått Magnus Falk. Han reagerar dock starkt på det, men säger samtidigt att han inte är förvånad:

undefined
Ungdomar solar när UV-indexet är som högst. Det är senaste trenden i sociala medier.

– Jag har inte hört talas om det här. Å andra sidan händer det mycket på sociala medier, trender som kommer och går, så på det sättet blir man kanske inte förvånad att sådana här fenomen poppar upp, säger han.

Att yngre generellt inte bryr sig lika mycket om risker, är något han sett i studier.

– Ja, traditionellt är det så. I enkäter när det kommer till solvanor så är yngre alltid mindre försiktiga än äldre. Det i sig är inte nytt.

Vad tycker du om det?

– Det är ett risksökande kan man säga, vilket inte är ovanligt för unga personer. De har ofta lägre konsekvenstänk, det förvånar mig inte att den unga gruppen gör det här, säger Magnus Falk.

undefined
Magnus Falk, biträdande professor vid Linköpings universitet, känner inte igen trenden. Men förvånas inte.

I Sverige är UV-index högst ett på en vinterdag och högst sju på en sommardag. När UV-index är tre eller högre, rekommenderar cancerexperter att man skyddar sig mot solen. Ungdomar vi pratat med vittnar om att det är lite si och så med det. Men det är just när UV-indexet är högre än tre, som många söker sig ut.

– Man rekommenderar att när det är tre eller högre ska man absolut använda solskydd för att undvika risken för hudcancer, säger Magnus Falk, som förklarar att just hudcancer är den stora risken med att sola:

– Det är den absolut allvarligaste konsekvensen av solandet. Sedan finns det risker som många kanske inte funderar på, som att bli rynkig när man blir äldre. 

undefined
Är UV-index högre än tre krävs någon form av skydd om man ska vara ute.

Han berättar att ju mer man bränner sig under barndomen, desto farligare är det. Om huden blivit röd tyder det på att den tagit skada av strålningen.

Vad vill du säga till unga som använder den här metoden?

– Om det nu är så viktigt att bli brun, så sola försiktigt i så fall och låt det komma successivt. Låt bli att sola när det är högt UV-index, använd gärna det för att veta hur soligt det är, men snarare för att veta när det är lagom starkt UV-index.

Men räcker det inte att smörja in sig med solskyddsfaktor?

– Nja, själva poängen med solskydd är att skydda från UV-strålning. Att då söka sig ut när UV-strålningen är som starkast motverkar det själva syftet. Det är en märklig strategi i så fall. Om man nu vill bli brunbränd ska man undvika att bli röd först. Ta det hellre försiktigt, lite i taget, i stället för att utsätta dg för starkast möjliga sol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!