Folkbladet har tidigare berättat om hur fackförbundet Byggnads regionala skyddsombud Niklas Landstedt blev stoppad när han ville besöka en byggarbetsplats hos Gränges i Finspång.
Den som stoppade honom var inte någon representant från Gränges, utan en person från det byggledningsföretag som ledde jobbet med att riva för att det skulle byggas en ny industrihall. Byggledningsföretaget Exclusive Construction Sweden (E2C) har nu stämts av det regionala skyddsombudet.
Nu berättar IF Metalls ordförande på Gränges, Mikael Palmqvist, om vilka problem han såg när rivningsarbetet pågick. Det som Niklas Landstedt alltså inte fick undersöka.
– Det fanns mycket damm i luften. Jag misstänkte att det var kvartsdamm eftersom det kan finnas när det rivs och kvartsdamm kan ge stenlunga. Det är mycket allvarligt. Vi hade sex medlemmar som jobbade där. Vi bytte skiftgång och såg till att rivning bara fick ske dagtid. Vid ett tillfälle lade vi också ett muntligt skyddsstopp på sex timmar så att lokalen kunde vädras ut. Det här var i januari i år, säger han.
Vad säger du om att Byggnads skyddsombud blivit stoppat från att komma in på arbetsplatsen?
– Jag var med när det hände och det ska inte förekomma. Låt mig säga så här. Vid tidigare byggen har samarbetet mellan oss och entreprenören fungerat mycket bra. E2C har inte varit lika smidiga, säger Mikael Palmqvist.
Hur tycker du att Gränges har hanterat det här?
– Gränges har överlåtit allt till E2C. Vi har påtalat problemen. Men jag tror inte att E2C har förstått hur arbetsmiljön har varit, säger han.
Finns problemen kvar på arbetsplatsen?
– Nej. Det skulle jag inte säga. Nu pågår inte så mycket rivningar, säger Mikael Palmqvist.
Folkbladet har också sökt Gränges-koncernens ledning för att höra hur de ser på att Byggnads skyddsombud inte tilläts att komma in på en arbetsplats på Gränges område. Sara Lander Hyléen är kommunikationschef hos Gränges-koncernen. Bolaget stödjer att Byggnads skyddsombud blev stoppat på grund av avsaknaden av säkerhetsutbildning. Hon svarar så här via mejl.
"Gränges samverkar med både fackliga representanter och underleverantörer. Men i det aktuella fallet så fick skyddsombudet inte tillträde till byggarbetsplatsen på grund av att erforderlig säkerhetsutbildning saknades. Därefter bjöd Gränges in Byggnads representant att besöka anläggningen vilket denne sedan också gjorde".
När det gäller farhågor om farligt byggdamm på arbetsplatsen skriver hon så här:
"I samband med ombyggnationen genomförde Gränges en riskbedömning för byggdamm i den aktuella hallen och vidtog åtgärder för att säkerställa en god arbetsmiljö i samband med rivningsarbetet. Utförda mätningar visade på värden under gränsvärdena för oorganiskt damm inklusive kvartsdamm. Förändringar av arbetspass gjordes primärt för att personalen inte skulle utsättas för höga bullernivåer från rivningsarbetet".
Folkbladet kontaktade Byggnads Niklas Landstedt igen för att höra om hans reaktion på Gränges svar.
– Det stämmer att vi blev inbjudna i februari, ungefär 2,5 månader efter hindrandet i november. Men det var först efter att vi påkallat förhandling med bolaget E2C gällande att vi blivit hindrade som vi blev inbjudna av Gränges för att göra ett studiebesök. Men då var den aktuella rivningsentreprenaden där jag är utsedd som regionalt skyddsombud avslutad.