Tre vårdcentraler kan slås samman: ”Väldigt dåligt"

Vårdcentralerna i Finspång, Rejmyre och Skärblacka föreslås slås ihop. Som Skärblackabo kan man därför i framtiden behöva åka till Finspång för vissa läkarbesök.

Skärblackabor kan behöva åka till Finspång för läkarbesök

Foto: Sarah Olsson

Finspång2024-06-26 08:28

– Det är väldigt dåligt, vi är ändå 6 000 personer här i Skärblacka med omnejd så jag tycker de borde kunna ha personal här till det, säger Skärblackabon Christer Olsson.

undefined
Christer Olsson tycker att förslaget om en hopslagning av vårdcentralen i Skärblacka med dem i Finspång och Rejmyre är en väldigt dålig idé.

Han är en av flera Skärblackabor vi träffar som är kritiska till förslaget. Birgitta Pettersson är en annan av dem:

– Jag tycker inte om det, jag vill att det ska fortsätta vara som det är idag. Annars måste man ju beställa färdtjänst för att ta sig till vårdcentralen, säger hon.

Förslaget om sammanslagningen är en del i Region Östergötlands stora sparpaket. Tanken är att kunna spara pengar genom att slå samman vårdcentralerna i Finspång, Rejmyre och Skärblacka, vilket P4 Östergötland var först med att berätta.

Vårdcentralerna ska samverka genom att personalen ska kunna samutnyttjas och patienter kan då behöva göra vissa av besöken på någon av de andra vårdcentralerna. Ingen av vårdcentralerna ska dock behöva stänga helt.

undefined
Många Skärblackabor vi träffar är kritiska till förslaget.

Personal som läkare, sjuksköterskor, dietister och personal inom rehabverksamheten är några av dem som skulle kunna röra sig mellan de olika vårdcentralerna, säger Johan Nordén, chef för regionens primärvårdscentrum.

– Det blir känsligt på en liten vårdcentral med få personer – personal kan själv vara sjuk eller hemma med sjukt barn, då ska vi samverka där det är klokt och skapa en större robusthet i vår verksamhet. Men det är viktigt att poängtera att detta är ett förslag än så länge. Och det vi diskuterar är framför allt en organisatorisk sammanslagning.

Varför är det just dessa vårdcentraler som föreslås slå samman?

– Vårdcentralen i Rejmyre är redan idag en del organisatoriskt av vårdcentralen i Finspång. Och i Skärblacka har det varit tufft med läkarbemanningen i många år. En av anledningarna till förslaget är att skapa en bättre läkarbemanning för just Skärblacka vårdcentral. Vårdcentralen i Finspång är en stor verksamhet och har haft lättare att rekrytera läkare, så därför skulle det kunna bli så att man som Skärblackabo får åka till Finspång för vissa läkarbesök.

undefined
Johan Nordén, chef för regionens primärvårdscentrum, som alla regionens vårdcentraler ligger under.

Hur ska de som inte har tillgång till bil kunna ta sig?

– För patienter som har svårt att förflytta sig vill vi fortfarande erbjuda vård i Skärblacka, men andra som har lättare kanske kan få träffa sin doktor i Finspång.

undefined
Vårdcentralen i Finspång kan slås samman med vårdcentralerna i Rejmyre och Skärblacka.

Hur troligt är det att det här förslaget blir verklighet?

– Jag hoppas att vi kommer gå vidare med detta. Jag tror att vi behöver öka samverkan för att kunna erbjuda hela Östergötland en god primärvård, framför allt när det gäller små, sköra vårdcentraler där vi har det tufft att bemanna.

Hur mycket beräknar ni kunna spara på detta? 

– Våra ekonomer jobbar med den frågan just nu, det beror på i vilka delar vi kan samverka. Den uppgiften kommer att ingå i det förhandlingsförslag som vi kommer lägga fram efter sommaren.

Kan du själv se några risker med förslaget?

– Patienter kan behöva åka lite längre för att få träffa sin doktor och det finns med i den riskanalys som vi kommer värdera. Rent generellt kan det också innebära en del förändringar som kanske i sig inte är risker, men som man behöver kommunicera och prata kring.

Förslaget ska förhandlas med fackliga representanter efter sommaren. Johan Nordén uppger för P4 Östergötland att han hoppas att förändringen ska kunna genomföras till årsskiftet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!