Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

"Är något unikt vi har varit med om"

I drygt två år har Tommy Larsson gått åtskilliga mil och timmar i Långbogenreviret. Hans högsta önskan har varit att få se varg, och nu äntligen har han fått sitt möte med den, av många kritiserade, vargen.

För Tommy Larsson var observationen av vargen i Långbogenreviret en höjdpunkt i livet. Självklart har fotografiet han tog fått finplatsen ovanför tvn.

För Tommy Larsson var observationen av vargen i Långbogenreviret en höjdpunkt i livet. Självklart har fotografiet han tog fått finplatsen ovanför tvn.

Foto: Ida Larsson

Finspång2020-09-22 20:00

– Det var i slutet på maj och den första natten som jag tillbringade ute i reviret i år. Jag trodde faktiskt inte att jag någonsin skulle få se en varg. Så många dagar och nätter som jag har varit där innan utan att få en skymt, säger Tommy.

undefined
Tommy har gjort en fotobok på några av de bilder han tagit genom åren i Långbogenreviret. Hans förhoppning är att han nu kan göra en bok som kan visa allt det som finns i reviret.

På kvällen hade Tommy haft ett par fina timmar i skogen på sin utkiksplats i reviret. En vildsvinssugga hade gått förbi med ett stort antal kultingar som var så små att han knappt kunde se dem i gräset. Tommy hörde ett rådjur skälla en bit bort innan han tog sig en timmes tupplur och vid 03 var det dags att göra frukost.

undefined
Strax innan Tommy fick syn på vargen kom ett gäng vildsvin förbi.

– Det var en superfin morgon. Det var klart och vindstilla och otroligt mycket fågelliv så som göken och sångsvanen. Det bygger verkligen upp en viss känsla. Strax efter klockan 04.30 såg jag en flock med vildsvin på sex individer. När de gått förbi fortsatte jag att äta min frukost och kastade en blick bort över vägen och fick då se hur en varg kom runt krönet och travade framåt.

Varg var det sista han hade kvar att se av Sveriges fyra stora rovdjur. Tommys stora rovdjursintresse är egentligen björn. Dem har han sett många gånger på sina resor norrut då han även lyckats se både järv och lodjur. 

undefined
Vargen som Tommy Larsson såg i Långbogenreviret var antagligen en fjolårsvarg.

– Som närmst var vargen knappt 30 meter bort. Jag tog flera bilder men slutade att fotografera när den kom för nära eftersom jag inte ville störa den med ljudet. 

Kunde du njuta av ögonblicket?

– Ja, oja. Det var en otroligt fin upplevelse och jag kunde verkligen vara med i stunden. Det var verkligen en stor sak för en annan.

Flera vargkännare har tittat på Tommys bilder och de flesta tror att det han såg var en fjolårsvarg. Tiken, som man tror fick valpar förra året, sköts i juli i år efter att en skyddsjakt inletts i juni. 

undefined
För Tommy Larsson var observationen av vargen i Långbogenreviret en höjdpunkt i livet. Självklart har fotografiet han tog fått finplatsen ovanför tvn.

– Det kändes konstigt med grunderna som de fattade beslutet om skyddsjakt på. Man pekade inte ut en individ utan sa att gruppen var problemet och att någon av dem därför skulle skjutas, det här under en tid då det kan finnas valpar. Länsstyrelsen lade till att en tik med valpar inte fick skjutas men det är först nu, på sensommaren, som valparna går ut eftersom de är kvar i lyan de första veckorna.

undefined
Tommy Larsson kan nu pricka av alla de fyra stora rovdjuren i Sverige.

Har du förståelse för de som är oroliga för vargarnas närhet?

– Absolut. Det är klart att man ska respektera vilda djur men man märker också att även människan är ett flockdjur och har kanske lite lätt att dras med i oron hos andra. Jag har rört mig otroligt mycket i de centrala delarna av reviret och bara en gång har jag lyckats se varg. Sedan har de tagit en del djur, och det är så klart inte skojigt. Kanske hade jag velat ha skyddsjakt om jag hade haft djur, det vet man aldrig, säger Tommy.

undefined
Rovdjuret som Tommy gillar allra bäst är brunbjörnen.

Han menar att vargfrågan ofta beskrivs som en konfliktfylld situation medan det för honom handlar om att ha en fin upplevelse. Och det har han fått många av i Långbogenreviret. 1 600 bilder har det blivit genom åren och för Tommy är reviret så mycket mer än bara varg.

undefined
Lappugglan fick Tommy syn på under en dag 2019 i Långbogenreviret. Kanske den ovanligaste observationen han gjort där.

– Bara några veckor efter vargen såg jag ett lodjur på samma ställe. Det mest ovanliga jag sett i Långbogen är nog en lappuggla förra året. Jag funderar på att göra en fotobok med de bilder jag tagit. Området har förändrats otroligt mycket med avverkningar och skadedjur och det är 150 år sedan vi hade ett vargrevir i Östergötland. Vem vet vad som händer nu med vargarna när tiken är borta? Det är något unikt vi har varit med om.

undefined
Lappugglan som Tommy såg i Långbogenreviret 2019 har såklart dokumenterats.
De fyra stora

Sveriges fyra största rovdjursarter är lo, varg, brunbjörn och järv.

Lodjur är Europas största kattdjur. Utbredningsområdet har minskat men arten är inte hotad.

Varg finns i hela världen och är det största hunddjuret. Medellivslängd för en vild varg är åtta år.

Brunbjörnen ser olika ut beroende på var de lever. Generellt är de större längre norrut. Mankhöjd ligger på 90 till 150 centimeter.

Järven kan väga runt 15 kilo och dessa kraftiga bett kan bryta ben av större byten och skära frusna kadaver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!