– Jag har bott här några månader och visste om att det ska rivas när jag flyttade in, det står i kontraktet. Det är inga problem för mig, säger en kvinna.
Det var i torsdags som Vallonbygden presenterade planer på nybyggnation vid sex områden i kommunen med byggstart 2020. Det årtalet gäller knappast Kalkugnsvägen 13, som ska rivas för att ge plats åt ett åttavåningshus.
– Nej, det är inte möjligt. Det blir betydligt mer komplicerat när det handlar om ett hus med boende i, säger Ralf Andersson, förvaltningschef vid Vallonbygden, och förklarar att byggstarten blir senare än 2020.
Kalkugnsvägen 13 A och 13 B innehåller 18 lägenheter, ettor och tvåor. Huset byggdes 1937. 2006 köpte Vallonbygden det av en privat ägare.
Alla som flyttat in på senare tid bor på så kallade rivningskontrakt och är medvetna om att husets tid är begränsad. Ralf Andersson är osäker på om alla i huset känner till det, om man skrivit om kontrakten med dem som bott där länge.
Vi har sökt vd Hans-Erik Olofsson för att få svar på det, men han var bortrest under fredagen och gick inte att få tag på.
Vår reporter knackade under fredag förmiddag på alla de 18 dörrarna. Tre öppnade. Alla kände till rivningshotet, men två av dem hade inte fått den kunskapen via Vallonbygden.
– Jag har bott här sedan 2014 och fick reda på det en tid efteråt. Senast i måndags frågade jag vaktmästaren hur det låg till, säger Kai Tauriainen, som bott där sedan 2014.
– Det är centralt och jag har trivts bra, säger han men ser inga problem att flytta.
– De hjälper väl till att hitta en ny lägenhet.
Sirpa Niemelä har bott i huset i 19 år. Även hon trivs bra, men är kritisk mot Vallonbygdens sätt att sköta fastigheten. Det är svårt att få hjälp.
– Jag har misstänkt att det ska rivas så småningom, men har inte fått någon information, säger hon.
– Det är inte bra, jag är sjukpensionär och har stora problem.
Vad krävs då för att riva ett stort hyreshus? Inom detaljplanelagt område, som i det här fallet, krävs rivningslov.
– Om huset inte anses ha något kulturvärde eller att det finns andra hinder mot rivning ger vi rivningslov, säger Therese Grundström, byggnadsingenjör vid Bo, bygga och miljö.
Men det är ändå en komplicerad procedur med många moment.
– Vi har tio veckor på oss att handlägga en begäran, säger Therese Grundström.
När en rivning kan starta och när nybyggnationen kan påbörjas finns inget svar på idag.