"Vi följer bara lagarna"

”Vi har fått den här frågan i många val och svarat alla samma sak". Det säger Inger Petersson, valnämndens ordförande, efter Olle Feltens kritik av kommunens valsedelsagerande vid EU-valet.

Kommunen har många valsedlar att hantera, och lite plats.

Kommunen har många valsedlar att hantera, och lite plats.

Foto: Hanna Franzén/TT

EU-VALET2019-05-15 10:30

I onsdagens tidning kritiserade Olle Felten, som numera hör till Alternativ för Sverige, kommunerna i länet, däribland Norrköping, för att inte distribuera partiets valsedlar till vallokalerna. Han menade att kommunerna därmed hindrar den demokratiska processen och hänvisade även till miljöpåverkan då små partier tvingas åka många mil för att köra ut sina valsedlar.

Läs mer: "Kommunerna hindrar den demokratiska processen".

Nu svarar valnämnden i Norrköpings ordförande Inger Petersson på kritiken. Hon menar att denna fråga ställts av små partier, som inte kommit upp över en procent de senaste två valen, vid många val. Och att man alltid haft samma svar:

– Vi distribuerar de valsedlar som valmyndigheten delar ut. Dessutom är det platsbrist, förrådet på Rosen är ganska fullt. Samtidigt är det ett ansvar att hantera så många valsedlar. Därför har vi tagit det här beslutet, säger hon.

Hon förstår ”småpartiernas” problem, men att kommunen bara följer lagen.

Så det här beslutet beror inte på att det är just det här partiet som frågat?

– Nej, nej, nej! Vi följer bara lagarna, säger Inger Petersson.

Olle Felten menar ju att det samtidigt inte står att ni inte får dela ut deras valsedlar?

– Nej, visst. Men nu följer vi lagen.

Han hänvisar även till klimatet?

– Ja, och det är väl inte bra, det förstår jag med. Men det kan vi inte riktigt ta hänsyn till. I den bästa av världar, om vi hade möjlighet, plats och tillräckligt med folk, så skulle det gå. Men som det ser ut nu finns det inga planer på det.

Men Ödeshög och Kinda kan ju?

– Ja, men det är nog lättare i små kommuner, som inte har lika många valsedlar att hantera, säger Inger Petersson.

Kanske kan det bli en förändring i framtiden. Inger Petersson förklarar att det finns en vision från såväl de som arbetar med valet ute i kommunerna, som från Valmyndigheten, att förändra valsedelssystemet, på grund av att det är så många valsedlar.

– Förra riksdags- kommun och landstingsvalet var det över sex miljoner valsedlar. I EU-valet är det väl inte riktigt lika många, men det blir långa köer när man bara släpper fram en och en på grund av valhemligheten. Men som det ser ut i dag finns inga förslag på hur man skulle kunna göra, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!