En månads väntan på dom i HP-målet

"Det här är ju inga pojkar som går till Ica utan att ta med rabattkuponger"

Försvararnas pläderingar inleddes under onsdagseftermiddagen av Leif Silbersky, 23-åringens advokat.

–  Välkommen till verkligheten, inte till er verklighet, eller min verkligheten utan till min klients verklighet. Hur skulle han förstå något som varken dåvarande ansvarig minister Helene Hellmark Knutsson förstod och ingen, varken polis, åklagare eller Leif GW Persson har tagit avstånd från att det inte skulle vara lagligt att fuska på Högskoleprovet? Han är helt oskyldig. Hans omdöme klickade och han skulle ha hållit fingrarna borta från syltburken, men blev förblindad av snabba pengar, vilket kan vara omoraliskt men är till 100 procent lagligt.

Advokat Edward Lundqvist som företräder den äldre brodern som av åklagarsidan framställs som huvudmannen bakom HP-hjälpen, gick igenom åtalspunkterna medhjälp till osann försäkran, skattebrott/bokföringsbrott, penningtvätt och övergrepp i rättssak.

–  Det är skillnad på att hjälpa någon att lösa ett prov med hjälp av fusk och att hjälpa någon med en osann försäkran. 

Och menar att det är ingen som har hjälpt fuskarna att skriva sina namnteckningar. Och något övergrepp i rättssak har hans klient inte heller gjort sig skyldig till - eftersom han inte har något våldskapital.

När det gäller de ekonomiska brottstankarna nämner han bland annat den redan dömda Alexander Zaharis uppgifter om en bankinsättning av en större summa pengar som ska ha satts in på våren, men någon sådan insättning har inte gjorts då utan på våren när de nya reglerna börjar gälla, vilket inte rätten tagit hänsyn till. 

Att Zahari inte kunnat höras på nytt på grund av att han befinner sig utomlands, är något som även lillebroderns advokat, Carla Pantzar tar upp.

–  Det har inte varit möjligt att ställa en enda fråga vid den här rättegången och det han sagt tidigare har inte funnit starkt stöd i någon annans berättelse, man kan inte plocka russinen ur kakan utan måste ta med alla bitar.

Hon menar att hennes klient med tydlighet i rätten visat att han inte är kapabel till det han åtalats för.

 – Han har det inte så lätt och mår inte så bra och så var det redan innan HP-hjälpen, säger Carla Pantzar.

Pengarna som han och brodern trots allt tjänat på bland annat kryptovaluta och inte ännu redovisat till skatteverket, handlar enligt henne om ett ekonomiskt intresse.

– Det här är ju inga pojkar som går till Ica utan att ta med rabattkuponger.

Dom meddelas troligtvis inte inom fyra veckor.

 

 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa