Början på slutet för HP-hjälpen

Under onsdagen inleddes åklagarsidans slutpläderingar och det yrkades på maxstraff för de huvudåtalade.

19 februari 2020 18:00

Målet, som är uppdelat på två punkter - fusket och den misstänkta ekonomiska brottsligheten, och Gunilla Arph Malmberg inledde sin del av slutpläderingen med en resumé av fakta i målet. Och vilken tilltro som ska sättas till ickejurister.

Den reporter som innan intervjun i SVT-programmet "Dold" säger att det sannolikt inte är ett brott att hjälpa fuskare och som försvaret hänvisar till, ger hon inte mycket för.

- Sedan när blev en journalist en rättskälla att åberopa? Journalister är, med få undantag, inte jurister och många av dem kan inte skilja på anhållen och häktad, säger Gunilla Arph Malmberg.

Hon anser även att om de åtalade verkligen trodde att fusket var lagligt så är det märkligt att all verksamhet skötts i hemlighet.

Hon yrkar på maxstraff för de huvudåtalade vilket innebär sex års fängelse för storebrodern, som hon även menar är huvudmannen bakom HP-hjälpen, för den yngre brodern yrkas på tre års fängelse, likaså för den man från Lund som grävde ner miljonbelopp på svärföräldrarnas tomt.

För pappans del yrkas fängelse i 1,5 år, medan det för flickvännen till äldsta brodern yrkas på villkorlig ig dom och dagsböter.

När det gäller den ekonomiska misstänkta brottsligheten gällande skattebrott, menar åklagaren att HP-hjälpen bedrivit "självtvätt".

-De har tvättat sin egen brottslighet, säger Eva-Lena Wessman.

Straffvärdena från de båda åtalsdelarna slås samman till maxstraff för de tre huvudåtalad.

På torsdagen fortsätter försvaret med sina slutpläderingar.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Åsa Hanell

Ämnen du kan följa