Pelle Filipsson som jobbar på Hallarna trodde inte det var sant när han ringde för att anmäla inbrottet och fick frågan om han hade säkrat några spår, till exempel dna.
– Jag trodde verkligen att det var polisens jobb, men när jag hon i växeln insåg att jag inte hade säkrat någon dna så sa hon att det inte var någon idé att polisen kommer, säger Pelle Filipsson.
Lär mer: Holmen tar egna prover av förare.
Efter det skrev han ett öppet brev till polisen i sociala medier.
Hej Polisen
Vi anmälde ett inbrott på jobbet förra veckan. Ni kom inte för att undersöka saken – vilket vi vant oss vid efter fjärde brottet på två år utan visit från er. Innan vi reparerade dörren ringde jag och dubbelkollade, så vi inte förstörde bevismaterial. Telefonisten hos ert callcenter undrade om jag säkrat några spår, dna eller liknande. Eftersom jag inte är polis eller kriminaltekniker så kunde jag tyvärr inte svara jakande på detta. När hon upplyste om att det inte var någon idé för er att komma till brottsplatsen, så tog jag beskedet på allvar. Myndighetstjänstemän vet ju vad som gäller.
Så jag har nu ordnat ett brottsplatsundersökningskit. Det är övervakningskameror, fingeravtryckspulver, topsningsutrustning m.m. Så nu kan jag bistå i polisiära uppgifter, vilket jag tidigare inbillat mig var otillåtet.
Jag har bara några frågor:
- Likt Räddningstjänstens brandutbildningar, har ni antagligen kurser i brottsplatsundersökningar för allmänheten. Men jag hittar inget på er hemsida om saken. Var finns info om kurserna?
- Risken är förstås att det blir Kalle Blomkvist-nivå på arbetet. Rekommenderar ni någon kompletterande utrustning för insamlandet av spår?
- Vem vänder jag mig till för att bli införd i ert lönesystem?
- Vem hos er utfärdar intyg om skatteavdrag för arbetsutrustning?
- Vilken adress ska jag använda till tekniker på Forensiskt centrum?
- Hur blir jag garanterad att mina bevis handläggs? När jag överlämnade en tappad registreringsskylt från bil efter skadegörelse här, lades ändå fallet ned omedelbart trots tydligt bevis. Det vore ju synd om det fastnar någonstans, när investeringen nu är gjord.
Vänliga hälsningar till mina nya kollegor!
– Vi har brottsplatsundersökare men de får inte ärendena, vi vill åka dit, men det är svårt när informationen fastnar någon stans på vägen eller redan kan vara nedlagd av polisens kommunikationscentral, säger Calle Nöjd, polisutredare för mängdbrott i Norrköping, som tycker att Pelle Filipssons brev var mitt i prick.
När han kommer till jobbet efter helgledighet är han inte uppdaterad på vad som hänt, men värre är att det inte finns någon annan polis där som jobbat helg som kan uppdatera honom.
– Så ser schemaläggningen ut tyvärr.
Den allvarliga delen i det hela tycker Pelle Filipsson är att han alltid har inbillat sig att det är en del av polisens grundläggande arbete att utreda brott.
– Eftersom polisen har blivit en aktör för försäkringsbranschen kanske ett privat företag kan ta över den biten och skicka anmälningsnumret så att den riktiga polisen kan ägna sig åt sitt riktiga jobb. Jag är inte arg på någon enskild polis utan på hur man kan organisera sig så att deras jobb får en motsatt inverkan, det är en sorglig utveckling.
Läs mer: Statistiken ljuger - det är värre.
Han vill inte heller genom sitt brev skapa oro hos de som nyttjar Hallarna.
– Det får inte blir så att man tittar snett på varandra eller tror att man inte kommer att få ha sina saker ifred, jag vill att alla ska känna att det här är en trevlig, trygg offentlig miljö– och det skulle vara lättare om polisen gjorde sitt jobb.