– Det är Jönköping och Sörmland som klarat sig lite bättre, men det är för att de inte gjort så mycket tidigare. För Östergötlands del har det aldrig varit sämre, säger Calle Nöjd, mängdbrottsutredare vid polisen i Norrköping.
Siffrorna på antalet överlämnade utredningar har tagits fram av Dagens Nyheter i samarbete med Brottsförebyggande rådet och åklagarmyndigheter nationellt, men när man tittar bakom siffrorna för exempelvis Norrköping så haltar statistiken betänkligt.
– När det gäller mängdbrott så är antalet överlämnade utredningar hälften så många som under 2015, vi har aldrig varit i närheten av att ha så många ärenden som växer på hög som nu. Det handlar om 2300 ärenden som blir liggandes utan att någon utredare hinner titta på dem, säger Calle Nöjd.
Läs mer:Polisen kom inte - har skaffat eget "Kalle-Blomqvist-kit" för att säkra dna.
Huvuddelen handlar om mängdbrott, men här ryms även trafikbrott och ungdomsbrott, även om ungdomsärendena är prioriterade och till viss del löser man det genom akuta åtgärder.
– Vi är sju, åtta utredare som förutom de utredningar som vi faktiskt jobbar med ska arbeta med ärenden som ligger på hög, det går inte och vi har inte ens en plan för hur det ska gå till, säger Calle Nöjd.
På nationell nivå har, enligt DN, antalet utredningar som överlämnas till åklagare sjunkit från det rekordlåga antalet 131 890 utredningar 2015 till 120 015 utredningar fram till november i år, en minskning med nio procent. Ingen av de sju polisregionerna klarar målet om förbättrade utredningsresultat. Enligt siffrorna har polisen aldrig i modern tid lämnat över så få brottsutredningar.