Viruset tar inte kål på de tunga samhällsproblemen

Påskharen i skepnad av Kantar Sifos opinionschef Toivo Sjörén kom sent på skärtorsdagen med ett rejält påskägg till Socialdemokraterna.

Ett rejält påskägg fullt med nya procentenheter landade hos Socialdemokraterna när helgen inleddes. Ett glädjande besked för ett blåslaget parti. Men det gäller att ta hand om framgången på ett klokt sätt.

Ett rejält påskägg fullt med nya procentenheter landade hos Socialdemokraterna när helgen inleddes. Ett glädjande besked för ett blåslaget parti. Men det gäller att ta hand om framgången på ett klokt sätt.

Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Krönika2020-04-11 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Coronaeffekten visar sig enligt Sifo vara rekordstark. Upp nästan sju procentenheter sedan Sifo-mätningen i mars.  Även Moderaterna ökar något och närmar sig tjugo procent. Toivo Sjörén säger i en kommentar att  "Coronakrisen flyttar debatten från lag och ordning och invandring till sjukvård och ekonomi. Ekonomi är frågor som både S och M är starka i. Lägg därtill oro för stor arbetslöshet bland många."

Sverigedemokraterna tappar klart till både S och M. Partiet ligger dock fortfarande kvar över sitt valresultat 2018 och samlar drygt 19 procent i mätningen. För övriga partier är skärtorsdagens opinionsmätning en mer renodlat dyster läsning.

I princip alla partier tappar väljare till S; och många till M. 

I kriser sluter människor upp krig de som leder landet och som visar sig kunna ta ansvar på ett bra sätt. Statsminister Stefan Löfven slog igenom med sitt "folkvett" och de tre ledande krisstatsråden Lena Hallengren, Mikael Damberg och Magdalena Andersson har skött sig med den äran.

Coronaeffekten i opinionen kommer att klinga av, säger Toivo Sjörén. Men det som sannolikt kommer att hålla i sig är att vi nog kan: "förutse en förändrad politisk agenda som gynnar M och S. Brottslighet och invandringsfrågorna försvinner förstås inte men balansen ändras ändå." Så är det säkert.

Det är dock politiskt livsfarligt att tro att detta skulle underlätta hanteringen av Sveriges invandrings/integrationsrelaterade problem. Sannolikt gäller det motsatta. I tider som vi har haft under många år bakåt i tiden har den ekonomiska tillväxten varit mycket gynnsam och för de allra flesta med någorlunda ordning på livet har den personliga standarden höjts - side by side med gängmord, hedersvåld, skyhög arbetslöshet i invandrargrupper, bostadsbrist och stigande otrygghet. 

I ett samhällsläge där arbetslösheten stiger snabbt, där statsskulden har ökat raskt, där konkurser och kraschade familjeföretag blir en växande del av samhällsberättelsen, där socialbidragen tär hårt på kommunernas finanser samtidigt som skatteintäkterna minskar; i en sådan situation är det än viktigare att se till att hålla ordning på invandringspolitiken. Ett bra sätt att hålla ordning är en stram och reglerad invandring som inte utgör ett eget ämne utan är en självklar del av socialdemokraternas ekonomiska och sociala politik. 

Karta: Socialdemokraterna