– Det beror på att vi redan fasat ut användandet helt. Vi har inte använt skum alls på de senaste fem sex åren vare sig när vi övat eller varit i skarpt läge. Det finns ersättningsmedel som minskar ytspänningen i vattnet och som går lika bra att använda, säger verksamhetschefen på Räddningstjänsten Östra Götaland, Per Nisser.
Han berättar dock att man hittade några dunkar med okänt innehåll när räddningstjänsten fick besök. De skickades med för säkerhets skull.
Per Nisser berättar också att det fortfarande finns kvar rätt stora lager av brandsläckningsskummet i Norrköping. Det beror på att Norrköpings hamn lagrar stora mängder olja och petroleumprodukter och en brand där innebär att brandskum med PFAS fortfarande får användas.
– Norrköping är en av fyra orter i landet där "släckmedelscentraler" finns. De andra finns i Malmö, Göteborg och Sundsvall. Det är oljebolagen som står för lagren medan vi inom räddningstjänsten utför släckning när det behövs, också vid andra hamnar inom vårt område, berättar han.
Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Naturvårdsverket som sett till att få bort det farliga skummet så att det inte hamnar i naturen. Orsaken är att samhället med stigande oro noterat hur farligt de olika ämnena under samlingsnamnet PFAS (per- och polyfloureradealkylsubstanser) är för miljön och människors hälsa. Ämnena har använts sedan 50-talet när försvar och räddningstjänster övat brandsläckning och finns därför i stora mängder redan i naturen. Den stora rädslan är att vårt dricksvatten blir allt hälsofarligare om inte PFAS kan stoppas.
Så här skriver MSB om PFAS farlighet och vilket ansvar brandövningarna har:
"Tyvärr är användningen av brandsläckningsskum som innehåller PFAS den största kända punktkällan för PFAS i miljön. I slutändan kan PFAS hamna i dricksvatten och i mat. Endast några liter brandsläckningsskum kan förorena en mindre orts dricksvatten."
Folkbladet har tidigare skrivit om Bråvalla gamla flygfält där övningar gjort att Östergötlands mest förorenade område nu ligger alldeles vid kanten av Glan, Norrköpings dricksvattentäkt. Där är halterna av PFAS mycket höga men läcker inte ut i vattnet i några större mängder. PFAS-förekomsten i dricksvattnet är långt under gränsvärdena.