Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Gamla brandövningar en fara för vårt dricksvatten

Norrköpings kommun blir alltmer irriterad på Försvarsmakten. Trots att sju år har gått sedan första kontakten togs om att det finns svåra föroreningar efter F13:s brandövningar på Bråvalla har absolut ingenting hänt.

Glan är Norrköpings dricksvattentäkt. Föroreningen av PFAS från Bråvallas gamla brandövningsplats oroar kommunen allt mer. Den mest förgiftade platsen i Östergötland ligger vid Glans strand.

Glan är Norrköpings dricksvattentäkt. Föroreningen av PFAS från Bråvallas gamla brandövningsplats oroar kommunen allt mer. Den mest förgiftade platsen i Östergötland ligger vid Glans strand.

Foto: Pär Andersson

Nyheter2022-07-07 06:45

Det gamla övningsfältet ligger precis intill kommunens stora dricksvattentäkt, sjön Glan. Hela tiden läcker gifterna ut i sjön. Och det är inte vilka gifter som helst. Brandskum innehåller nämligen PFAS; en av vår tids mest oroande kemikalier där nya rön hela tiden göra att gränsvärdena för vad som kan accepteras i vårt dricksvatten sänks. Nu senast gick EU ut med en uppmaning att kraftigt sänka gränsvärdena. Det stora problemet med PFAS är att det bryts ner extremt långsamt. Koncentrationen ökar hela tiden i växter, djur och människor. Så det är inte bara genom dricksvattnet vi får i oss ämnet utan också från den mat vi äter. 

Föroreningen i Bråvalla är så pass allvarlig att den numera betraktas som Östergötlands mest föreorenade plats av länsstyrelsen. Det gör det extra allvarligt att den ligger i direkt anslutning av Norrköpingsbornas dricksvattentäkt. Det berättar Maria Lindqvist på enheten för förorenade områden på länsstyrelsen.

Borgs vattenverk som renar Glans vatten innan det släpps ut som dricksvatten gör regelbundna mätningar och analyser av PFAS- koncentrationen. Även de nya hårdare gränsvärdena överskrids inte så någon akut risk för norrköpingsbornas hälsa ska det inte vara, enlig driftingenjör Mats Kindahl på Nodra. Men kemikaliernas lömska egenskaper gör ändå att kommun och länsstyrelsen kräver att något görs. 

Och en undersökning som tidningen Hem&Hyra nyligen gjorde med hjälp av universitetet i Örebro avslöjar att värdena dessutom är betydligt högre i bostädernas vattenkranar. Med ett värde mellan 5 och 7 så kallade nanogram vid vattenverket så uppmättes i Norrköpings centrum 14.2 nanogram. Dock fortfarande inom gränsvärdena. 

– Glan innehåller enorma mängder vatten så koncentrationen ligger på en acceptabel nivå. Det har laboratoriechefen Bodil Widell sagt i tidigare intervjuer i NT. Hon oroar sig för om man börjar gräva i marken på Bråvalla. Då kan gifterna frigöras och vattenflödena ändras.  Då kan utsläppen av PFAS bli betydligt allvarligare för dricksvattnet. 

Redan 2015 kom den första rapporten från försvarsmakten till Norrköpings kommun miljö- och hälsokontor där man konstaterar att områden vid Bråvalla är förorenade med PFAS och att det är försvaret som orsakat det och därför har skyldighet att sanera. Sedan dess har ytterligare fem rapporter kommit där man stegvis konstaterat att fler och fler områden är förorenade. Den senaste rapporten kom tidigare år. Då hade man gjort mätningar i den stora våtmarken närmast Glan och resultatet skrämmer. Det dike som leder föroreningarna till våtmarken visar på extremt höga värden av PFAS-ämnen. 

Trots alla mätningar har ingenting hänt och nu börjar kommunen tröttna. Det yttrande som skickats iväg skräder inte orden:
– Nämnden ser ytterst allvarligt på att Försvaret fortfarande inte vidtagit åtgärder för att stoppa spridningen av PFAS-förorenat vatten till Glan och dess vattenskyddsområde, säger man bland annat. 

Nu kräver kommunen att utredningarna ska koncentreras på hur man ska bekämpa föroreningarna. Inte bara fortsätta att mäta var de finns. Bland annat har man länge pratat om att installera en kolfilteranläggning vid en av de källor där man vet att PFAS läcker ut i naturen. Inte heller det har gjorts. 

Man påpekar också att alltför lite har gjorts av försvarsmakten för att se vilken inverkan de stora föroreningen har på närboende, deras odlingar och betande djur. Kommunen kräver att Försvaret mer aktivt inkluderar de boende med information om vad de gör. 

Av säkerhetsskäl sköter försvaret miljöarbetet själv genom sin tillsynsmyndighet Försvarsinspektören för hälsa och miljö. Problemet är gigantiskt. Totalt finns nämligen cirka 70 områden i Sverige där försvaret har skyldighet att sanera efter brandövningar. Genom att föroreningen i Bråvalla ligger i direkt anslutning till en dricksvattentäkt anser kommunen att Försvaret borde prioritera området. Enligt Helen Bjurling som jobbar på myndigheten finns fem områden där föroreningen finns i närheten av en vattentäkt. Men rutiner måste följas där utredningar om förekomsten genomförs först. När man vet omfattningen kan åtgärder sättas in. Och dit har man inte kommit än. Man väntar på en rapport från Försvarets Miljöprövningsenhet som ska redovisa hur långt man har kommit. Den ska vara klar under 2022.

PFAS

PFAS (högfluorerade ämnen) är ett samlingsnamn för cirka 5000 industriellt framställda kemikalier. De har använts sedan 50-talet och finns i ytbehandlade livsmedelsförpackningar, fett- och vattenavvisande textilier, stekpannor, skidvalla, kosmetika och brandsläckningsskum. Bland annat.

PFAS kemiska struktur gör att den är mycket svår att bryta ner. Den ackumuleras i naturen och i våra kroppar. Den kan spridas över stora områden och tas lätt upp av växter och djur och är reproduktionsstörande.

Karta: Strandhugget
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!