Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sanering av Östergötlands mest förorenade plats dröjer

Norrköpings kommun skrev nyligen ett ampert brev till Försvarsmakten eftersom ingenting händer med den stora föroreningen av de lömska miljögiftet PFAS på Bråvalla. Men Försvaret verkar inte ha något snabbt svar att ge.

Våtmarken ligger vid Motala ströms utlopp från Glan. I ett dikes intill till våtmarken har extrema höga PFAS-värden uppmätts.

Våtmarken ligger vid Motala ströms utlopp från Glan. I ett dikes intill till våtmarken har extrema höga PFAS-värden uppmätts.

Foto: Pär Andersson

Nyheter2022-08-17 09:27

Folkbladet har tidigare berättat om de svåra föroreningarna som försvaret lämnade efter sig sedan F13 lades ner. Idag är våtmarken alldeles vid Glan, Norrköpings dricksvattentäkt, klassad som länets mest förorenade plats där koncentrationen av PFAS är hög. Försvaret har tagit på sig att sanera det farliga giftet men trots att man hållit på i sju år med undersökningar har ingen sanering påbörjats. 

Kommunen visar tydligt att man nu tycker det är dags att något görs. Vi har därför bett Försvarets miljöprövningsenhet svara på frågor om varför det dröjer med åtgärder. Vi har inte fått prata med någon direkt utan tvingats ställa frågor på mejl till kommunikationsavdelningen som i sin tur förmedlat frågorna till den som är ansvarig för undersökningarna och som inte velat ställa upp med namn. Folkbladet beklagar att detta är enda sättet att kommunicera. De följdfrågor som kan ställas vid ett samtal med en person uteblir. Här följer svaren:

Vad innehåller rapporten som nu är på väg att färdigställas? 

Den syftar till att avgränsa påträffade föroreningar i en våtmark, belägen sydväst om f.d. Bråvalla flygflottilj F13. Den beräknas vara färdigställd under september månad.

Markerar den här rapporten en slutpunkt så att man nu också kan börja fundera på vad som ska göras? 

PFAS-problematiken är komplex och det krävs mycket tid och resurser för att utreda en PFAS-förorening. Processen med utredning av förorenade områden är successiv och innan en eventuell efterbehandlingsåtgärd kan genomföras krävs god kännedom om föroreningen. Därtill kommer att PFAS är komplexa föroreningar och det finns få kommersiellt tillgängliga efterbehandlingsmetoder som är validerade och kostnadseffektiva. 

I nuläget har vi identifierat ett antal källområden och planerar att låta genomföra en sammanställning av tidigare utförda utredningar. Den sammanställande rapporten ska identifiera kunskapsluckor och undersökningar som eventuellt behöver genomföras för att kunna gå vidare till åtgärdsfasen. Den beräknas bli klar i början av 2023. 

Hur fortsätter Försvarets miljöprövningsnämnd sitt arbete på Bråvalla? 

Se svar på frågan ovan. Försvarsmakten är också angelägna om att ha en god dialog med länsstyrelsen och kommunen och har för avsikt att fortsätta föra dialog och samarbeta med dem. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!