Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

I Navestad för ökad säkerhet och trygghet

Narkotika i blomkrukor, ett socialkontor som gapar tomt, övervakningskameror och väktare, men också hopp om en tryggare framtid.

När mörkret lägger sig i Ringdansens centrum är det lättare att upptäcka platser som känns osäkra och otrygga.

När mörkret lägger sig i Ringdansens centrum är det lättare att upptäcka platser som känns osäkra och otrygga.

Foto: Åsa Hanell

Bostads- & stadsplaneringsfrågor2021-04-14 20:00

Det är tisdag kväll och första dagen på Ramadan när polisen, Hyresbostäder och Norrköpings kommun träffas i Ringdansen som en del av det brottsförebyggande arbetet inom effektiv samordning för trygghet, EST.

Det delas ut en karta där nio så kallade "hotspots" är utmärkta i bostadsområdet, platser som kan upplevas som otrygga eller platser där polisen, genom sitt lägesbildsarbete är ställen där det finns en ökad risk för att brott kan begås.

En av platserna är vid de gula bänkarna på Guldringens innergård. Den här kylslagna kvällen i början av april är det väldigt få människor ute. Men så snart kvällarna blir varmare och ljusare samlas människor här igen. Några för att sälja, köpa eller använda narkotika.

– Försök att fokusera på vilka problem ni kan uppleva med de platser vi besöker, lösningarna tar vi sedan, säger Wilhelm Hardt som är säkerhetsansvarig på Hyresbostäder.

För poliserna Mattias Norell och Martin Björk är det inte helt enkelt.

– Här är det träd runtomkring, nu är det ju ganska öppet. Så fort vi kommer så ser de oss och här är det lätt att dra iväg på en skoter, man skulle kunna ha en häck här istället, säger Mattias Norell innan han kommer på sig.

– Javisst ja, vi skulle ju inte komma med lösningar.

Han går en sväng runt bänkarna och kommer tillbaka med en tom tablettblister i handen. 

– Senast vi hittade narkotika här var det i en av blomkrukorna som stod här, den är borta nu. Samtidigt som vi vill minska ställena att gömma narkotika på så skapar ju blommor trivsel, det är en svår avvägning, säger Martin Björk.

Det har skett stora förändringar i Ringarna under åren, från ett kompakt grått betongområde, till färre och lägre huskroppar och grönare gårdar.

– Det är stor skillnad mot när jag växte upp här med min pappa, säger kommunpolisen Annika Granath.

Linda Apelgren, som är strateg på samhällsbyggnadskontoret håller med, men säger samtidigt att förändrings- och förbättringsarbetet i bostadsområden byggda på 50- och 60-talen måste fortsätta.

– Vi lever inte som vi gjorde då, människor har andra behov nu och vi måste försöka anpassa bostadsområdena efter hur vi lever idag, säger hon.

Säkerhetsvandringen går vidare till Ringdansens centrum. I samtliga blomkrukor där har polisen hittat narkotika. Där socialtjänsten tidigare hade sina kontor gapar fönstren tomma och mörka sedan länge.  På en av huskropparna sitter en övervakningskamera riktad mot gångvägen mellan Ringarna. Den vet "alla" om såklart.

Precis som att "alla" känner av om det rör sig personer i området som man inte känner igen.

– De känner direkt av om vi är där, även när vi är civilklädda, säger Mattias Norell.

Navestad är tillsammans med Klockaretorpet med på listan över vad som definieras som utsatta områden. 

Kvällsvandringen är en del av arbetet för att även Navestad, som Hageby, ska bort från listan.

– Alla har rätt att känna sig trygga i sitt bostadsområde, oavsett var man bor, säger Annika Granath, samtidigt som hon vinkar till en barnfamilj som går förbi genom Guldringens innergård.

Så vandrar gruppen vidare, betar av hotspot efter hotspot och naturligtvis kan man inte låta bli att prata om lösningar.

– Men det är inte vi som ska komma med lösningarna, de måste komma från de boende, först då kan det bli en bra och hållbar förändring, säger Linda Apelgren.

Utsatt område

Ett utsatt område, som kommunpolis Annika Granath hellre kallar sårbart område, innebär ett geografiskt avgränsat område med låg socioekonomisk status och kriminell inverkan där boende upplever otrygghet vilket leder till minskad benägenhet att anmäla brott och medverka i rättsprocessen.

Annika Granath: "Att betonas är att det är endast cirka 1 procent av de som har vuxit upp i ett så kallat utsatt område som utvecklar ett utanförskap som innebär ett kriminellt utanförskap." 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!