Drömmen var från början att bli polis, men när antagningsvillkoren just då var för höga, valde Annika Granath att börja på lärarutbildningen, men så kom hon in på polishögskolan. Sedan dess kan man säga att hon haft ett ben i varje yrke.
I januari 2003 klev hon in på polishuset i Norrköping som förväntansfull aspirant vid ingripandeverksamheten, IGV. Det som till vardags kallas "åka radiobil".
– Där var jag i två och ett halvt år innan jag började jobba med samma sak i Nyköping. Sörmland var tidigt ute och jobbade för att stärka det brottsförebyggande arbetet, de blev föregångare till de områdespoliser och kommunpoliser vi ser idag, säger Annika Granath.
Men 2014 när polisen stod inför den största omorganisationen i myndighetens historia, tänkte Annika att det var nu eller aldrig.
– Om jag någon gång skulle prova något annat så var det nu, jag har ju en lärarutbildning i grunden, så jag tog tjänstledigt i ett år för att jobba som lärare, det blev sex år, säger Annika.
Det blev lärorika år, där hon inifrån skolans värld fick se och förstå vilka möjligheter och utmaningar skolan står inför. Här läggs en stor del av grunden för att barn ska leva ett bra liv och inte hamna i utanförskap.
Om hon fick bestämma skulle alla resurser läggas på skolan så att varenda unge lyckas där.
– Skolan har en stor ansvarsbit, där kunskap är den ena biten och fostran till demokratiska, empatiska individer som gör rätt val i samhället är den andra, säger Annika Granath.
Men skolan står inför stora utmaningar enligt henne med lärarbrist, skolsegregation och vinstdrivvande frisklor.
– Om alla duktiga lärare jobbade i kommunala skolor skulle det gör stor skillnad, säger Annika Granath.
2020 tilträdde hon jobbet som en av två kommunpoliser i Norrköping. Ett drömjobb.
– Det var det här jobbet jag ville ha om jag skulle tillbaka som polis, jag älskar ju att jobba brottsförebyggande, säger hon.
Men även arbetet inom polismyndigheten är utmanande.
– Polisen går i otakt. Vi har det representativa arbetet, med straff och utredningar. Men vi har även det brottsförebyggande arbetet och den kulturen är inte lika stark än, säger hon.
Medborgarlöften som funnits i några år är enligt henne ett sätt för polisen att vara mer transparanta.
– Vi finns ju till för medborgarna och medborgarlöften är ett väldigt bra stöd för att bli ännu bättre, säger Annika Granath.