Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Glass och ballonger mot stenkastare?

Den lokala politiken kan inte stå vid sidan av de här tunga frågorna i lokalsamhället.

Maria Behnam Sayeler är ordförande i fullmäktige. Finns det utrymme vore det hälsosamt med en rejäl trygghetsdebatt i den folkvalda kretsen av politiker i Norrköping.

Maria Behnam Sayeler är ordförande i fullmäktige. Finns det utrymme vore det hälsosamt med en rejäl trygghetsdebatt i den folkvalda kretsen av politiker i Norrköping.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2022-05-30 11:19

Måndagens fullmäktigemöte inleddes med en debatt om hur Norrköpings kommun arbetade inför, under och efter påskkravallerna i stadsdelen Navestad. Kommundirektör Anna Thörn redogjorde framförallt för hur kommunen agerade inför den 15 maj då dansksvensken Paludan återkom till Norrköping för att demonstrera. Polisen hade flyttat demonstrationen från Navestad - där den skulle ha genomförts under påsken - och in till ett torg i staden. Kommunen å sin sida hade rustat tillsammans med föreningar av olika slag för att så att säga hålla "svansen" borta från Paludans möte. Vad som var orsak eller verkan kan väl inte helt slås fast. Men Paludans möte inne i stan var hur som helst mer besökt av poliser än av upploppssugna personer. 

Vid fullmäktigemötet 25 april var påskupploppen bara en dryg vecka bort. Sammankomsten inleddes med en diskussion om påskhelgens upplopp. Ett klipp från min text den 25 april: "Att det alls blev en diskussion berodde dock på ett inlägg från Sophia Jarl, gruppledare för Moderaterna. Fullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam hade nämligen tänkt sig att kommundirektören Anna Thörns föredragning om hur kommunen agerat i upploppsfrågan av tidsbesparingsskäl skulle vara tillräckligt för stunden. Sophia Jarl invände på goda grunder att upploppen var det allvarligaste som hänt i Norrköping på mycket länge och att det självklart måste finnas plats för frågor från de folkvalda. Sayeler Behnam visade ingen prestige utan släppte frågan fri efter Anna Thörns inledning. (--) Många ledamöter ställde frågor och gjorde inlägg. Nedim Demir (M): "Vad ska kommunen göra med mammor med barn som kastar sten på blåljuspersonal?"  Roger Eklund -Åkesson (M) hänvisade till en intervju med upploppsförövare han sett som klagat på att polisen enigt dem gjort saker som inte var "tillåtna i Koranen: "Vad kan kommunen göra för att få alla att förstå att det inte är Koranen utan svensk lag som styr i Sverige?"

Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström ställde ett antal mycket tunga frågor om hur det kunde komma sig att kommunen inte hade bättre underrättelser om vad som var på gång i Navestad."

Dagens möte den 30 maj blev ett slags repris på aprildiskussionen; om än lite kortare. Även nu var det Sophia Jarl (M) som drog igång diskussionen. Hon efterlyste en mer samlad debatt i den folkvalda kretsen av politiker. Hon var uppenbart inte nöjd med kommunens fokus på "glass och ballonger" och andra "events" för att på så sätt dämpa upploppslusten. Jarl ställde frågor om vad kommunen i sina samarbeten med polisen gör för att komma åt de kriminella, de "inhemska terroristerna som orsakade så mycket skada för staden och dess innevånare?" Sophia Jarl begärde en särskild debatt om dessa frågor i fullmäktige och då "före valet." Fullmäktiges ordförande Maria Behnam Sayeler svarade att hennes begäran om debatt ska tas upp i fullmäktiges presidium.

I den korta men intensiva debatt som följde på kommundirektör Anna Thörns inledning synes en tydlig uppdelning mellan blocken. Andreas Bohlin (S) och Eva-Britt Sjöberg (KD) talade varmt för det civila samhällets insatser efter påskupproren och beskrev dem som ett resultat av ett medvetet arbete för ett tryggare och mer sammanhållet Norrköping. Kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång knöt insatserna den 15 maj till ett mer långsiktigt arbete som enligt honom inneburit att stadsdelarna Hageby och Klockartorpet inte längre klassas som utsatta orter av polisen. 

Trygghet är en stor och viktig fråga som säkert kommer att prägla valrörelsen även lokalt. Båda sidor har bra argument. Fullmäktige borde frigöra tid för en ordentlig debatt för de folkvalda. Den lokala politiken kan inte stå vid sidan av de här tunga frågorna i lokalsamhället. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!