Att det alls blev en diskussion berodde dock på ett inlägg från Sophia Jarl, gruppledare för Moderaterna. Fullmäktiges ordförande Maria Sayeler Behnam hade nämligen tänkt sig att kommundirektören Anna Thörns föredragning om hur kommunen agerat i upploppsfrågan av tidsbesparingsskäl skulle vara tillräckligt för stunden. Sophia Jarl invände på goda grunder att upploppen var det allvarligaste som hänt i Norrköping på mycket länge och att det självklart måste finnas plats för frågor från de folkvalda. Sayeler Behnam visade ingen prestige utan släppte frågan fri efter Anna Thörns inledning. Enligt Anna Thörn arbetar kommunen i Navestad efter en modell som kallas för EST - Effektiv samverkan för trygghet - som hon anser har haft stor betydelse för att stadsdelen Klockartorpet nu inte längre finns kvar på polisens lista över "utsatta områden."
Många ledamöter ställde frågor och gjorde inlägg. Nedim Demir (M): "Vad ska kommunen göra med mammor med barn som kastar sten på blåljuspersonal?" Roger Eklund -Åkesson (M) hänvisade till en intervju med upploppsförövare han sett som klagat på att polisen enigt dem gjort saker som inte var "tillåtna i Koranen: "Vad kan kommunen göra för att få alla att förstå att det inte är Koranen utan svensk lag som styr i Sverige?"
Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström ställde ett antal mycket tunga frågor om hur det kunde komma sig att kommunen inte hade bättre underrättelser om vad som var på gång i Navestad : "Hade vi upplopp av det här slaget som ett möjligt scenario, vilka uppgifter kom in från kommunens väktare och alla andra kommunanställda i området, vad gav kameraövervakningen för information? Lundström noterade också med uppskattning att polisen har gripit ytterligare personer efter upploppen i Navestad och han uppmanade alla med tillgång att skicka in filmer och bilder från upploppen till polisen.
Sophia Jarl påpekade att det före "samverkan för effektiv trygghet krävs det ju en gemensam problembild om vad som låg bakom upploppen? Var det i huvudsak religiösa orsaker? Utanförskap? Kriminella personer? Finns det en sådan problembild?"
Darko Mamkovic, tidigare SD numera vilde ville veta om det stämde det han läst i en intervju i lokalpressen att "Anna Thörn (och kanske också kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S)) uppmanat polisen att inte ge tillstånd för den danske Paludans torgmöten. Menar ni att det är rätt att hot om våld från motståndare ska stoppa rätten att demonstrera?" Enligt Olle Vikmång var Norrköpings uppmaning till polisen om att säga nej till Paludan inte en generell ståndpunkt utan gällde specifikt påskdagen den 17 april och den förhöjda riskbild som fanns just då." Han upplyste också om att kommunstyrelsen - tillsammans med polisen - kommer att ägna det som hände "före, under och efter" upploppen stor uppmärksamhet på tisdagens (26 april) möte.
Kommunstyrelsen i all ära. Men upploppen är en stor sak med många bottnar och med stor samhällspåverkan i Norrköping. Fullmäktige är det enda offentliga beslutsrummet i lokalpolitiken. Stora lokala samhällsfrågor bör därför vara stora på fullmäktiges möten. Annat - som de omfattande interna utvärderingar som det nu ägnas offentlig tid åt - kan med fördel hållas just interna. Ledamöterna borde på allvar få bita i upploppen.