Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Giftiga kemikalierna finns också på flygplatsen

Den giftiga kemikalien PFAS oroar inte bara vid Bråvalla, som Folkbladet skrev om igår. På Norrköpings flygplats finns det också stora föroreningar efter brandövningar.

Ljurabäck ringlar sig hela vägen från Ensjön till Motala ström och Bråviken.  Men det är först efter flygplatsen som bäcken blir förorenad. Nu på sommaren syns den knappt för all växtlighet.

Ljurabäck ringlar sig hela vägen från Ensjön till Motala ström och Bråviken. Men det är först efter flygplatsen som bäcken blir förorenad. Nu på sommaren syns den knappt för all växtlighet.

Foto: Marianne Odelius

Nyheter2022-07-08 06:45

Sedan 1954 har det hållits brandövningar på flera olika platser inom flygplatsområdet. Trafikverket, som ansvarar för sanering av eventuella föroreningar, uppdrog åt miljöföretaget Sweco att göra en riskbedömning. Den blev klar vid årsskiftet och har kartlagt förekomsten. På sex platser har man hittat PFAS från det brandsläckningsskum som använts vid övningarna. På vissa platser är koncentrationen hög.

Speciellt under 70- och 80-talet blev användandet av det farliga brandsläckningsskummet vanligt. Så på de platser som då var aktuella för övningar finns den största koncentrationen av kemikalierna. 

Precis som när det gäller Bråvalla-föroreningen är den största risken att PFAS transporteras ut till vattendragen. I det här fallet Ljurabäck som rinner genom området. Här är koncentrationen av PFAS mycket hög. Sweco menar att man måste gå vidare och undersöka om detta påverkar möjligheterna att fiska i bäcken. Man bör också undersöka om djuren som betar på markerna runt omkring kan få i sig för mycket gifter. Detta genom att mäta halterna i gräset.  

Att vistas i området som besökare eller anställd bedöms vara ofarligt. Och föroreningen på flygplatsområdet är inte heller ett lika allvarligt hot mot människors hälsa på lång sikt som den i Bråvalla. Från Glan tar vi vårt dricksvatten. Ju mer fakta man upptäckter om PFAS-kemikalierna ju mer oroar man sig för att vi alla får i oss skadliga mängder om inget görs. Så Glan som ligger i omedelebar anslutning till Bråvallaföroreningen måste skyddas. Ljurabäck används inte för dricksvatten och dess vatten rinner ut i Bråviken inte i Glan. 

Det är länsstyrelsen som är tillsynsmyndighet för flygplatsen och som har krävt att undersökningarna ska göras. Maria Lindqvist, som jobbar på enheten för förorenade områden där, säger att man nu inväntar de nya utredningarna som Sweco har föreslagit innan man diskuterar vilka åtgärder som kan åläggas Trafikverket. Det vill säga om området måste saneras och i så fall hur. 

Också räddningstjänsten har brandövningsområden vid flygplatsen. Också undersökt och upptäckt föroreningar av PFAS. Men avrinningen sker till samma ytvatten, det vill säga Ljurabäck, så det tillskottet påverkar inte helhetsbilden. Kommunen har tillsynsansvar för den delen och ett åliggande att sanera även det området kan bli aktuellt senare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!