Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Genuin Omsorg kräver kommunen på miljoner

I februari sade kommunen upp avtalet med det privata hemtjänstföretaget. Nu kräver företaget kommunen på drygt fem miljoner kronor.

Genuin Omsorg kräver nu kommunen på drygt fem miljoner kronor.

Genuin Omsorg kräver nu kommunen på drygt fem miljoner kronor.

Foto: Janerik Henriksson / TT

Nyheter2020-03-19 12:40

Det handlar dels om utebliven ersättning för utfört arbete, dels om utebliven vinst och fasta kostnader som företaget inte kunnat ta sig ur direkt. Genuin Omsorgs ombud, advokat Hanna Vikström utesluter inte en rättsprocess.

– Det beror på hur kommunen svarar. Det är de som sagt upp avtalet och det är de som inte betalar just nu. 

Genuin Omsorg reagerar starkt mot att kommunen sade upp avtalet med omedelbar verkan. Magnus Johansson, som är vård- och omsorgsdirektör i Norrköpings kommun, har förklarat beslutet med att företaget misstänks ha svindlat kommunen på miljontals kronor. Något som ska ha gjorts genom att man lagt till tid hos brukare såväl före som efter besök. 

Hanna Vikström invänder:

– Genuin Omsorg har gett en förklaring till de tillfällen det handlar om, men kommunen har inte velat lyssna. Kommunen hävdar att man manipulerat tiden, men det handlar till övervägande del om beviljade insatser utanför hemmet, som med nödvändighet måste registreras på annat sätt än genom taggen i bostaden, eller strul med kommunens tidsredovisningssystem som också förekommer ofta, säger hon.

Enligt Hanna Vikström handlar den manuella tiden som rapporterats om i snitt runt 3,5 procent av den totala tiden, vilket är den lägsta siffran bland alla utförare, även kommunens egen hemtjänst. Man har rätt att registrera upp till 20 procent av utförd tid manuellt, och det är alltså inte Genuin Omsorg ens i närheten av, menar hon, och beskriver hur det system som kommunen tillhandahåller för tidsrapportering, strulat väldigt mycket:

– Flera utförare har haft synpunkter på det. Genuin Omsorg har också efterfrågat utbildning, men det har man inte fått. 

Hur har Genuin Omsorgs medarbetare påverkats av det här?

– Företagets första prio var att rädda personalen, så man ägnade de första dagarna till att hitta nya jobb åt dem. Det löste man väldigt snabbt, säger Hanna Vikström.

Så här kommenterar Maria Chabo, verksamhetschef Genuin Omsorg:

– Vi kan bara spekulera i varför kommunen valt att agera som de gjort. Vi har fortfarande inte fått underlag för på vilka grunder vi har fått avtalet hävt. Vi ser fram emot ett snabbt svar från kommunen.

Stadsjuristen på Norrköpings kommun ska nu sätta sig in i ärendet.

– Vi kan bekräfta att vi tagit emot dokumentet, och vi ska givetvis svara på det. Men jag kan inte kommentera det så mycket mer just nu eftersom vi inte hunnit sätta oss in i det än. Men det ska vi göra, säger stadsjurist Maria Norman.

Vilka är det som ska jobba med det på kommunen?

– Det är jag, Greger Liljeblad på vård- och omsorg och Magnus Johansson.

Målet är att kommunen ska svara senast nästa måndag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!