Folkbladet skrev till Försvarsmaktens kommunikationsavdelning för att få klarhet i detta. På måndagsmorgonen fick vi mejlsvar från projektsamordnaren på Försvarsmaktens miljöprövningsenhet Björn Fredriksson:
– Aktuell hemställan (Försvarsmaktens hemställan som gått till regeringen Reds.anm) har inte någon bäring på de undersökningar avseende PFAS som Försvarsmaktens Miljöprövningsenhet har och kommer att genomföra på före detta Bråvalla flygflottilj, säger han.
På Bråvalla finns en stor förorening av PFAS i en våtmark alldeles vid Glan som numera av länsstyrelsen klassats som Östergötlands mest förorenade plats. Här tar Norrköpingsborna sitt drickvatten och oron är stor att våtmarken kan fortsätta läcka PFAS om inget görs åt en förorening i ett bergrum som hela tiden spär på föroreningen i våtmarken och vattendragen på väg dit.
Men Björn Fredriksson kommer samtidigt med en glädjande nyhet:
– En reningsanläggning kommer snart att finnas på plats i Fortifikationsförvaltningens försorg, något som kommer ha en positiv inverkan på föroreningssituationen vid före detta Bråvalla flygflottilj, säger han i mejlet.
Ett glädjande besked som Folkbladet berättar för kommunens handläggare Karin Dahlström. Kommunen har nämligen ännu inte fått något meddelande från Försvarsmaktens miljöprövningsdelegation i frågan.
– Det låter jättebra! Jag antar att man menar den kolfilteranläggning som vi fört en dialog med dem under en längre tid, men inte fått ett klart besked om än, säger hon i en kommentar
Kommunen skrev nyligen ett ampert brev till Försvarinspektören för hälsa och miljö där man kräver att någonting äntligen görs för att stoppa föroreningen av PFAS på Bråvalla. En förorening som har varit känd sedan 2013 utan att något annat än nya utredningar har gjorts. En kolfilteranläggningen i det materialförråd som finns i bergrummet är en första akut åtgärd som man nu alltså verkar genomföra.
Föroreningen i Bråvalla är emellertid mycket större än så och miljöprövningsenheten har hittills gjort sex undersökningar för att kartlägga förekomsten och det arbetet fortsätter. Så här svarade miljöprövningsenheten tidigare i höst när Folkbladet ställde frågan varför fler utredningar görs och inga åtgärder sätts in:
" I nuläget har vi identifierat ett antal källområden och planerar att låt genomföra en sammanställning av tidigare utförda utredningar. Den sammanställande rapporten ska identifiera kunskapsluckor och undersökningar som eventuellt behöver genomföras för att kunna gå vidare till åtgärdsfasen. Den beräknas bli klar i början av 2023."
I dagarna har Försvarsmaktens miljöprövningsenhet meddelat att också en liknande stor förorening vid Karlsborg kommer att åtgärdas på liknande sätt. Också den föroreningen ligger nära en dricksvattentäkt, det vill säga Vättern, varför Försvaret nu troligen prioriterar de fem områden i landet där dricksvattnet riskerar att skadas av PFAS från Försvarets gamla brandövningsplatser på flygflottiljerna. Orsaken är att Försvaret först nu menar att man hittat de tekniska lösningar som kan rena vattnet från PFAS på ett tillförlitligt sätt.