Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Carvalho hoppas på en bra majoritet i valet i höst

Teresa Carvalho från Norrköping har snart gjort två mandatperioder som riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Inför höstens val står hon på andra plats på S valsedel i länet.

Teresa Carvalho I Almedalen 2022. Här står hon framför Widar Anderssons favoritträd där han "hängt" och skrivit från många partiledartal under åren.

Teresa Carvalho I Almedalen 2022. Här står hon framför Widar Anderssons favoritträd där han "hängt" och skrivit från många partiledartal under åren.

Foto: Widar Andersson

Nyheter2022-07-06 08:16

Teresa Carvalho är också ordförande för Socialdemokraterna i Östergötland, ledamot i partistyrelsen och redan 2017 lyftes hon in som en av S ledamöter i den tunga pensionsgruppen i riksdagen. Carvalho är kort sagt, vid sidan av talmannen Andreas Norlén, den av Östgötapolitikerna som har den mest framskjutna positionen i rikspolitiken.

På söndagseftermiddagen träffade jag henne för en kort pratstund i Visby. Vi möttes nere vid den stora scenen där förberedelser pågick för det tal som S partiledare och statsminister Magdalena Andersson skulle hålla senare samma kväll. Teresa Carvalho anser att det uppsving som Socialdemokraterna har haft i opinionen under det senaste halvåret (partiet ligger någonstans mellan två och fyra procentenheter över valresultatet från 2018) till stor del beror på just Magdalena Andersson.

– Inget ont om hennes företrädare Stefan Löfven. Han ställde upp i ett mycket svårt läge för oss. Vi var i opposition, stödet i opinionen var allt svagare, läget var oroligt och osäkert inför partiledarvalet när Håkan Juholt skulle avgå. Löfvens insatser som partiledare och som statsminister i det svåra parlamentariska läge som har rätt och som råder har haft en avgörande betydelse, sa Teresa Carvalho.

Magdalena Andersson start som statsminister har också minst sagt varit dramatisk. Miljöpartiet hoppade av regeringen i samband med hennes tillträde och Rysslands angreppskrig mot Ukraina har skakat om en mängd positioner och uppfattningar i samhället och inom socialdemokratin. Magdalena Andersson fanns sig plötsligt i ett läge där hon fick leda Sveriges ansträngningar att bli medlem i den västliga försvarsalliansen Nato. Ett medlemskap som under decennier har betraktats som närmat otänkbart och rentav säkerhetspolitiskt "destabiliserande". Teresa Carvalho har ett rätt så pragmatiskt förhållningssätt till Natofrågan.

– Jag har stor respekt för att andra socialdemokrater kan se annorlunda på saken men för mig har både ja och nej till Nato varit möjligt att argumentera för utifrån just pragmatiska och praktiska utgångspunkter, sa Carvalho där vi sökt oss till skuggan under ett av de lummiga träden i Almedalen.

Hon var också bland de allra första partistyrelseledamöterna att utåt ta ställning för att Sverige skulle ansöka om medlemskap i Nato. I Folkbladet sa hon så här den 10 maj: "Nu verkar det som om vår närmaste allierade i säkerhetsfrågor, Finland, kommer att ansöka om Nato-medlemsskap. Då har det vägt över för mig. Ryssland är ett hot mot säkerhetsordningen och då framstår ett fullvärdigt medlemsskap i Nato som det bästa för Sveriges säkerhet."

Carvalho gör ett kort stopp i Almedalen i år.

'– Det blir bara ett par dagar. Jag träffar några organisationer vars verksamheter har beröring med mitt uppdrag som ledamot i riksdagens socialförsäkringsutskott. Sedan ska jag delta i diskussioner om det privata och offentliga sparandet i samhället; ett initiativ som kommer från försäkringsbranschens företag. Det ser jag fram mot, sa Teresa Carvalho.

Hon hoppas också på att väljarna ska ge Magdalena Andersson en möjlighet att bilda en regering som har ett bra och tydligt parlamentariskt underlag för sin budget och politik.

– Valet står mellan Magdalena Andersson och Ulf Kristersson som statsminister, sa Teresa Carvalho.

Magdalena Andersson

Eva Magdalena Andersson, född 23 januari 1967 i Vaksala församling i Uppsala är en svensk nationalekonom och politiker som sedan den 30 november 2021 är Sveriges statsminister. Andersson är den första kvinna som blivit statsminister i Sverige. Den 4 november 2021 blev Andersson vald till Socialdemokraternas partiordförande. Åren 2009–2012 arbetade hon som överdirektör vid Skatteverket.Hon utsågs i februari 2012 av Stefan Löfven till Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson.

Wikipedia

Karta: Almedalens Scen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!