Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Ledande socialdemokrater är för en svensk Nato-ansökan

Tre för och en emot. Så är inställningen bland fyra ledande lokala socialdemokrater till att Sverige ska söka medlemsskap i Nato. "Det är ingen lätt fråga. Men om Finland väljer att ansöka tycker jag att Sverige också ska göra det", säger Olle Vikmång.

Olle Vikmång säger "ja" om Finland väljer att ansöka medlemsskap. Teresa Carvalho säger ja. Lars Stjernkvist säger "nej". Mattias Ottosson säger "ja".

Olle Vikmång säger "ja" om Finland väljer att ansöka medlemsskap. Teresa Carvalho säger ja. Lars Stjernkvist säger "nej". Mattias Ottosson säger "ja".

Foto: Inger Ramstedt/Magnus Andersson/Calle Slättengren/Fredrik Nygren

Norrköping2022-05-10 14:00

Socialdemokraterna kan komma att ta beslut om hur partiet ställer sig i frågan om Nato-medlemsskap redan denna helg. Enligt rapporter finns fortfarande en osäkerhet bland partiets medlemmar. Vi ringde runt till några lokala S-politiker för att pejla var de står i frågan.

Mattias Ottosson är försvarspolitiker och sitter i Riksdagen. Han har tagit ställning för att Sverige borde söka medlemskap i Nato. 

– Men det har varit efter mycket eftertanke. Så sent som i februari stod jag i Riksdagen och debatterade frågan. Då var jag emot. Men efter att Ryssland startat sitt krig mot Ukraina har frågan hamnat i ett annat läge. Av flera vägar att gå tror jag att en medlemskapsansökan i Nato är den som gynnar Sveriges säkerhet mest. Sen att Finland lutar åt att också ansöka om medlemskap gör att vårt säkerhetsläge i Sverige blir annorlunda.

Det finns dom som är tveksamma i ditt parti till att ett medlemskap i Nato är den rätta vägen för Sverige. Hur kommenterar du det?

– Jag förstår absolut att det finns en oro och att man undrar vilken väg det här leder till. Det har jag allra största respekt för. Det är ingen enkel fråga. Men jag som jobbat med säkerhetspolitiska frågor under åtta år har kanske ett annat sätt att se på frågorna, säger Mattias Ottosson

Teresa Carvalho är distriktsordförande för Socialdemokraterna Östergötland. Hon har också bestämt sig för att hon anser att Sverige ska ansöka om ett medlemsskap i Nato.

– Jag har alltid varit för alliansfriheten. Men det har hänt mycket i vår omvärld den sista tiden som gjort att jag omvärderat mitt ställningstagande. Jag tycker att Sverige ska ansöka om att bli en fullvärdig medlem i Nato.

Carvalho berättar att hennes svängning i frågan har kommit successivt. Det avgörande för henne har varit det som hon själv beskriver som Rysslands "stormaktsplaner och hot mot freden".

– Det är tre konkreta händelser som gjort att jag bytt åsikt. Först när Ryssland uttalade sig hotfullt mot Sverige, Finland och Ukraina gällande våra eventuella ansökningar om Nato-medlemsskap. Sen när Ryssland startade sin invasion av Ukraina 24 februari. Och nu verkar det som om vår närmaste allierade i säkerhetsfrågor, Finland, kommer att ansöka om Nato-medlemsskap. Då har det vägt över för mig. Ryssland är ett hot mot säkerhetsordningen och då framstår ett fullvärdigt medlemsskap i Nato som det bästa för Sveriges säkerhet, säger hon.

Kommunstyrelsens förra ordförande Lars Stjernkvist är en i partiet som är skeptisk till ett svenskt Nato-medlemsskap. Han tycker att ett medlemsskap gör det svårt för Sverige att påverka omvärlden i en långsiktig, fredlig, riktning. 

– Jag förstår att det finns ett hot i dag och att det är konkret. Men att ansluta sig till Nato är att ansluta sig till en allians där kärnvapen är en del av försvaret. Även om en del medlemsländer har avtal som säger att kärnvapen inte får placeras på deras mark under fredstid. Kärnvapen ingår i alliansen.

Norge är medlem i Nato, men är ändå en spelare för fred. Skulle inte Sverige kunna vara det också?

– Det är absolut ett bra argument. Men jag tycker ändå att det handlar mycket om att tänka långsiktigt. Just nu är det ett akut hot i vår närhet. Men långsiktigt så måste ändå strävan vara en fredlig utveckling i Europa och att vi får ett Ryssland som går mot en demokratisk utveckling. Jag är inte säker på att ett svenskt medlemsskap i Nato gynnar den utvecklingen, säger Stjernkvist.

Nuvarande ordföranden i kommunstyrelsen Olle Vikmång är för en svensk ansökan till Nato. För honom är det avgörande hur Finland gör.

– Om Finland väljer att ansöka så tycker jag att Sverige ska göra det. Sen litar jag mycket på vår partiledning. Där finns en stor kompetens när det gäller bedömning av säkerhetsläget. Men som jag ser det har Ryssland brutit mot den säkerhetsordning som funnits när man invaderat ett fritt demokratiskt land. Det har förändrat allt och det gör mig mycket ledsen. Jag har alltid trott på alliansfriheten. Men läget har blivit akut nu, säger han.

Kan Sverige vara en fredsspelande pjäs med ett medlemsskap i Nato?

– På ett sätt har alliansfriheten flyttats när vi gick med i EU. Men visst kan Sverige ha den rollen. Det finns exempel på Nato-länder som har stor betydelse för fredsarbetet. 

Nato

Nato är en förkortning av det engelska namnet North Atlantic Treaty Organization.

Organisationen är en mellanstatlig militär allians.

I dagsläget finns 30 medlemsstater från Europa och Nordamerika.

Den viktigaste beståndsdelen i samarbetet är den kollektiva försvarsklausulen i artikel 5 i fördraget. Den säger att ett väpnat angrepp på någon av medlemsstaterna ska betraktas som ett angrepp mot dem alla och att en attackerad medlemsstat följaktligen ska bistås av övriga medlemmar.

Källa: Nato

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!