Annie Lööf har rätt om det tragiska och sorgliga

Annie Lööf är partiledare för Centerpartiet och den som ytterst den - vid sidan av Federley själv - har ansvaret för att inte dra ut på sorgen och tragiken för länge.

Annie Lööf är partiledare för Centerpartiet och den som ytterst den - vid sidan av Federley själv - har ansvaret för att inte dra ut på sorgen och tragiken för länge.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Krönika2020-12-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

"Sorgligt och tragiskt", sa centerpartiets ledare Annie Lööf till SVT (4/12) apropå det politiska tillståndet för partiets andre vice ordförande Fredrick Federley. Den 42-årige EU-parlamentarikern är sjukskriven sedan det framkommit att han "under en längre tid" varit sambo med en man som var villkorligt frigiven för grova sexualbrott mot barn. Federley själv misstänks inte för några brott vad jag känner till. Och den tidigare sexbrottslingen som Federley har umgåtts med har suttit i fängelse den tid som domstolen bestämt. Fredrick Federleys "sorgliga och tragiska" omständigheter - som först uppmärksammades i kändissajten "stoppapressarna.se" - har steg för steg rullat ut i den övriga medierapporteringen under veckan som gått.

"Federley tramsar bort sin begåvning" (11(2 2010)

Upprördheten mot Fredrick Federley har många bottnar. Politik är en förtroendesyssla. Att som småbarnsförälder kära ner sig i personer som är villkorligt frigivna från fängelsestraff för grova barnsexbrott är inget att rekommendera för en toppolitiker som Federley. Förtroendet skadas både hos de som ytterst utnämnt honom - Annie Lööf och den övriga partiledningen - och hos medlemmar, sympatisörer och väljare i stort. Utan några jämförelser i övrigt så kommer jag att tänka på Mona Sahlin. Efter den enormt uppmärksammade "Tobleroneaffären" under hösten 1995 tvangs att avbryta sin kandidatur som ny S-ordförande och statsminister. Under många år därefter arbetade hon med att försöka återfå förtroendet. Hon inledde ibland sina tal och anföranden med att säga något i stil med att: "Jag vet att en del av er bara ser en Toblerone i talarstolen när ni ser mig"; en galghumoristisk blinkning till publiken om att hon förstod och respekterade människors tvekan och tvivel. För Federley finns inga sådana utvägar. Man kan skandalisera sig själv på flera olika sätt. Skandaler med barnsexbrottslingar är något helt annat än att - bland mycket annat - ha köpt två Toblerone med statens kreditkort. 

På social media drivs upprördheten mot Federley också av övertygelsen om att utifall Federley hade varit SD istället för C så hade det varit DN, SVT, TV4, SvD, Expressen istället för obskyra kändissajter som pumpat ut skandalrubrikerna om politikern och pedofilen. Kritiken mot dubbla måttstockar är överdriven men går inte att vifta bort. Ska vi ha bred och allmängiltig media framöver så finns här en förbättringspotential. När det gäller här och nu för Fredrick Federley har Annie Lööf rätt. Det är sorgligt och tragiskt. Federley bör stiga av politiken, stiga ur pressen och staga upp sitt liv.