På tisdagen fick medlemmarna i Tysklands socialdemokratiska parti ett tjockt brev från partiledningen. I brevet finns 117 sidor koalitionsöverenskommelse mellan Socialdemokraterna, och de båda kristdemokratiska partierna CDU och CSU. På det hundraartonde papperet i utskicket ska de medlemmar som så önskar rösta ja eller nej till koalitionen. Medlemmarna har ett par veckor på sig att rösta. Omröstningen sker i ett skakigt läge för tysk politik i allmänhet och för socialdemokratin i synnerhet.
Mer att läsa: Jimmie Åkessons franmgångsrecept.
Enligt TT visar en ny opinionsundersökning som tidningen Bild publicerar att S fortsatt att rasa sedan valet i september förra året. 20, 5 procent då har blivit 15, 5 procent nu. I samma opinionsmätning är det relativt nystartade invandringskritiska högerpartiet Alternativ för Tyskland för första gången större än S. AFD har ökat med nästan fyra procentenheter sedan valet och står idag på 16 procent i opinionen.
Röstar medlemmarna nej till avtalet så blir det antagligen nyval och då riskerar Socialdemokraterna att pulvriseras. Röstar medlemmarna ja till avtalet så kan det gå illa i alla fall naturligtvis. Men partiet köper sig tid; åren fram till nästa val kan användas för att om möjligt förbättra sina odds att överleva i rikspolitiken.
Mer att läsa: Folkvandrare utan identitet.
Partier som AFD och SD hemma i Sverige tycks vara särskilt allvarliga utmaningar för socialdemokratiska gamla maktpartier? De lämmeltåg av moderater i Sverige och kristdemokrater i Tyskland som gått till SD och AFD förefaller att återkomma i relativt stora skaror när deras moderpartier skärper upp invandringspolitiken och den borgerliga retoriken. För S-partierna verkar det vara svårare. Invandringsfrågan - kraftigt misskött i både Tyskland och Sverige - är självklart viktig även för S-väljare. Som bland annat statsvetaren Katarina Barrling diskuterar så kan emellertid även underlåtenhetssynder visavi den gamla - SPD är 150 plus och S snart 130 år - socialdemokratins konservativa ådror ha stor betydelse för problemen.
Hur som helst hoppas jag på att de tyska sossarna röstar ja till att partiet ska gå in i regeringen med Angela Merkel igen. Den som är med i leken är med i leken. Vilket är betydligt bättre än att stå och vifta med en flagga i utanförskap.