Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Politikens största fråga

Övertaktisk rädsla. Nu ömsar inrikespolitiken skinn. Det gör lite ont att värka fram nya och relevanta regeringskonstellationer med såväl förvaltningskompetens som reformstyrka.

Övertaktisk rädsla. Nu ömsar inrikespolitiken skinn. Det gör lite ont att värka fram nya och relevanta regeringskonstellationer med såväl förvaltningskompetens som reformstyrka.

Foto: Henrik Montgomery / TT

Widar2017-05-06 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Politik kan vara stort, elegant och genialiskt. Politik kan vara lågt, fult och frånstötande. Politik kan skapa känslor, sammanhang och mening. Politik kan få ögonen att falla ihop av leda och tristess. Politik är kort sagt en företeelse som är djupt integrerad i mänskligheten.

Anders Lindholm är vd i analysföretaget Demoskop. Lindholm och hans kollegor har undersökt i hur pass hög grad väljarna identifierar sig med de partier som de uppger sig vilja rösta på när det blir valdags här framöver. På DN Debatt (3/5) sammanfattas resultatet i en mening: "Väljarnas relation till de politiska partierna blir allt svagare och kärnväljarna är en krympande skara."

Mer att läsa: "Det nya mittenpartiet."

Anders Lindholm vrider och vänder på frågeställningar om utvecklingen mot allt svagare partiidentifikation är bra eller dålig och om vad det är som triggar utvecklingen?

I sammanfattning är Anders Lindholms svar att för väljarna är det ingen stor sak medan partierna - som behöver både identitet och väljare - har en rad anledningar att se upp.

Demoskops vd lyfter fram "det politiska taktiserandet" och "hanteringen av flyktingkrisen" som för partierna påverkbara orsaker till det dramatiska tappet av starka väljarrelationer.

Mer att läsa: "Varning för minoriteten."

"Skuldbördan faller tung på såväl allians- som regeringspartierna, som i sin ambition att isolera Sverigedemokraterna konsekvent vägrade nyansera debatten, befatta sig med eventuella målkonflikter och stigmatiserade all form av volymdiskussion", skriver Anders Lindholm. Klokt talat.

Väljarna vill väl i det långa loppet bli sedda som vuxna och tänkande medborgare hellre än att betraktas som just väljare; möjliga att vinna genom övertaktiska utspel.

Till partiernas försvar kan anföras att de är mycket ovana vid en situation som nu där regeringsfrågan är den största frågan. Inrikespolitiken håller på att ömsa skinn. Det gör lite ont. Och blir lite dumt ibland.

Själv har jag ett ganska avspänt förhållande till min kära socialdemokrati och till andra partier med regeringsintresse. Det rekommenderas. Avspändhet grundlägger jämlikhet och oberoende.

Ledare