Denna måndag 23 mars kunde Folkbladets ledarsida mycket väl ha handlat om vem som vann och vilka som förlorade i gårdagens extra val. Hade inte de sex tidigare och nuvarande regeringspartierna i riksdagen kommit överens i elfte timmen så hade vi nu haft ett valresultat att ta hand om.
Opinionsexperterna tycks vara eniga om att detta valresultat i så fall inte hade förändrat särskilt mycket. I vart fall hålls det i expertkretsarna som osannolikt att extravalet skulle ha skapat nya och bättre förutsättningar för en majoritetsregering. Så är det nog.
Decemberöverenskommelsens styrka är att den har skapat en formel för hur Sverige kan styras politiskt i ett osäkert läge. Överenskommelsens svaghet är att den har skapat en formel för minoritetsstyre. I det korta perspektivet - något år eller så - kan styrkan överflygla svagheten. De allra flesta riksdagspartier har orutinerade ledningar och det forna regeringsblocket bär ännu på fantomsmärtor efter valnederlaget. Ingen har något att vinna på kaos och/eller på valrörelser där medierna piskar partierna att hitta på en massa konflikter och tvärsäkra löften om allt mellan himmel och jord.
I ett längre perspektiv är det dock förödande med grönt ljus för minoritetsstyre. Som Demoskop visade i en undersökning förra veckan så befinner sig de flesta partier i sina egna och allt smalare åsiktskorridorer. Den politiska mittens salonger ekar rätt så tomma; Sverigedemokraterna är rätt så ensamma om att husera där. Socialdemokraterna håller på att förlora sin förmåga att attrahera breda grupper i samhället. S infiltreras av vänstern och tappar därmed gradvis kraft och stöd. Vilket steg för steg underminerar socialdemokratins möjligheter att genomföra breda överenskommelser med de borgerliga partierna på viktiga samhällsområden som ekonomi, försvar, näringspolitik, skatter och sådant. På den borgerliga kanten har moderskeppet Moderaterna ännu inte landat i några begripliga förhållningssätt. Detta väntläge kan på sikt visa sig ödesdigert för svenskt välstånd och välfärd. Minoritetsuppfattningar är minoritetsuppfattningar just därför att de ogillas av majoriteterna. Att låta minoriteter styra är ett grundskott mot den parlamentariska demokratins fundament.
S och de borgerliga partierna behöver skärpa sig. Klarar de inte av att komma överens i viktiga frågor så är det lika bra att lösa ut det där extra valet om något år. Då kanske väljarna kan ruska om riksdagen på ett fruktbart sätt.