Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Kanske kan Löfven knyta an?

Ledare i ny mitt. Angela Merkel och Theresa May är politiker från traditionella institutioner. De har chansen att röja ny mark och nå fram till balanser i nya konflikter.

Ledare i ny mitt. Angela Merkel och Theresa May är politiker från traditionella institutioner. De har chansen att röja ny mark och nå fram till balanser i nya konflikter.

Foto: Rene Rossignaud

Widar2017-05-10 06:15
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg frågar sig: "Att stå i mitten på den gamla höger-vänsterskalan är en djupt respekterad position. Varför gäller inte samma sak i synen på nationalstat och öppenhet?"

Svaret är väl att det så sakta värker fram nya och fruktsamma balanser även i de heta nutidsfrågorna om folk- och invandringar, frihandel och handelshinder och om nationalstaters nationella drag. Det vill säga frågor som inte på ett naturligt sätt får svar enligt den höger-vänster dynamik som tidigare dominerat politiken.

En del av de svar som värker fram kan exemplifieras med uppstickare och entreprenörer som Donald Trump i USA och Emmanuel Macron i Frankrike. De blir valda därför att de frigör sig från gamla partimönster och partisanningar. Uppstickarna stjäl större delen av showen. Vilket inte är konstigt. Uppstickarna – och det utstickande folkomröstningsresultatet om att UK ska lämna EU – är drivande delar i de stora mediehusens favoritberättelse om västvärldens förvandling från det välkända och till det okända.

Mer att läsa: Åkesson tappar ensamrätten.

De tyngsta svaren kommer dock sannolikt från etablerade politiska institutioner på höger-vänsterskalan. Britternas premiärminister Theresa May och tyskarnas förbundskansler Angela Merkel leder klassiska politiska partier. Mays konservativa parti – ”Tories” bildades formellt 1830 och är det klart ledande regeringspartiet i Storbritannien. Merkels kristdemokratiska CDU bildades vid krigsslutet 1945 och har sedan Konrad Adenauer valdes till kansler 1949 dominerat tysk politik.

Mer att läsa: Mittenpolitik för en ny tid.

Angela Merkel hade en svacka efter att hon halkade snett i invandringsfrågan. Nu har hon rätat ut kursen igen och förtroendesiffrorna stiger. Theresa May fick den konfliktfyllda Brexitfrågan i knät här hon tillträdde. Hon tycks nu ha stora utsikter att göra ett kanonresultat i valet i juni och kan gå stärkt in i förhandlingar med EU om de framtida relationernas grader av öppenhet och rörlighet.

Kanske kan en annan maktklassiker från höger-vänsterskalans mittenregioner – de svenska Socialdemokraterna – under Stefan Löfven vara på väg att knyta an till kretsen av oldies but goodies; partier som kan bidra till djupare och bredare folklig acceptans för lagom grader av överstatlighet, globaliserat förändringstryck och nationalstat? Det vore kul.

Ledare