Moderatledaren Ulf Kristersson har fått en kanonstart på sitt nya jobb. Oppositionssiffrorna har vänt uppåt efter en lång nedgång. Framgångarna är välförtjänta. Han har framträtt på två partistämmor, i två partiledardebatter, i en partiledarduell och i ett antal rejäla intervjuer under den månad han har varit i tjänst. Varje framträdande har gett positiva ekon och följdnyheter i form av inte minst kvällstidningarnas snabba mätningar av "vem som vann". Ulf Kristersson har hittills vunnit varje gång han ställt upp.
Nyligen intervjuades moderatledaren i Dagens Nyheter. Där upprepade han och förstärkte sin formel från installationstalet 1 oktober. Det är med Alliansen han vill samtala, förhandla och kompromissa om politiken. Samtal eller förhandlingar med SD är inte aktuellt. Håller Kristersson - och framförallt de andra tre borgerliga partiledarna - sig till denna formel så skulle Alliansen kunna återuppstå som en skyddande borg mot SD och som en hinderbana för S i valrörelsen.
Mer att läsa: Kristersson bygger en borg.
Vi skulle rentav kunna få en valrörelse där politiker utifrån olika intressen och värderingar diskuterar tidens stora sakfrågor om integration, bostäder, kriminalitet, skolresultat och sjukvård. Istället för en valrörelse som domineras av överdrifter, halvlögner och av ett tröstlöst slängande av SD mellan S och M. Det vore bra.
I intervjun med DN säger Ulf Kristersson att "regeringens dagar är räknade." Vilket är så sant som en sak kan vara i politikens värld. Rimligt sett kommer nämligen Alliansen att vara större än Socialdemokraterna efter valet om 10 månader. Alliansen kommer inte att släppa fram en statsminister från S i den obligatoriska omröstning som ska hållas i riksdagen. Därmed faller regeringen Löfven. Vad för slags regering som slutligen kan väljas är en helt annan fråga som gärna kan anstå tills efter valet.
Mer att läsa: Tvärvändningen behöver vårdas.
Dagens regering är faktiskt inte så mycket att hänga i julgranen. Med tanke på omständigheterna har Stefan Löfven gjort en klart godkänd insats. Men omständigheterna behöver förändras. Socialdemokraterna skulle kunna göra så mycket bättre ifrån sig i andra konstellationer. För övrigt gäller väl att också en renodlad alliansregerings dagar sannolikt är räknade. S och SD skulle förmodligen rösta nej till en sådan minoritetsregering. Men låt oss ta det där efter valet. Politikens innehåll är värt en mer framskjuten plats i valrörelsen.