Dags för en rejäl översyn av valsystemet

Kan man kräva att en regering måste få igenom sin budget för sitta kvar? Kan man ta bort möjligheten till extraval?

"S och M måste på något sätt enas om hur det ska gå till att styra Sverige med det splittrade partisystem som vuxit fram", skriver Anders Jonsson i sin ledare. På bilden syns Ulf Kristersson och Magdalena Andersson i en tidigare debatt.

"S och M måste på något sätt enas om hur det ska gå till att styra Sverige med det splittrade partisystem som vuxit fram", skriver Anders Jonsson i sin ledare. På bilden syns Ulf Kristersson och Magdalena Andersson i en tidigare debatt.

Foto: Fredrik Sandberg /TT

Sverige2022-06-29 16:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kan man göra striktare regler för misstroendeförklaringar mot enskilda statsråd?
Det är några av de frågor som skulle kunna ingå i den översyn av vårt valsystem som jag argumenterade för igår.
När krutröken skingrats efter valet den 11 september vore det bra om partierna kunde samla sig till en ny översyn av regeringsformen. Erfarenheterna från den senaste mandatperioden visar att det behövs.
Det blir i längden ohållbart med regeringar som ska regera med oppositionens budgetalternativ och där enstaka politiska vildar har utslagsröst i riksdagen.
Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att vi har en mängd politiska partier för att det står för något. 
Vi röstar inte på lag i Sverige. Lagbygget måste komma efter valet när väljarna sagt sitt. Den koncentration som medierna brukar lägga på regeringsfrågan under valrörelsen är absurd. Det vore rimligare att lägga krutet på att beskriva var partierna står i olika sakfrågor och ge väljarna bästa möjliga underlag för sitt beslut.
Det dock en nåd att stilla bedja om. Jag vet av egen erfarenhet som mångårig politisk reporter och kommentator hur enkelt det är att ägna sig åt det politiska spelet om vem som ska regera med vem. Det är betydligt jobbigare att försöka ge en beskrivning av sakpolitiken.
Det är bara att hoppas att det finns många ambitiösa politiska reportrar idag som inte väljer den lätta vägen att tjata om regeringsfrågan hela valrörelsen. Tyvärr är mina förväntningar inte allt för stora på den punkten.
När väl valet är avklarat är det viktigt att alla partiledningar håller dörren öppen för förhandlingar som kan leda fram till en regering som är fähig att regera. Det finns många stora frågor att ta itu med och då duger det inte att hanka sig fram som under den senaste mandatperioden.
Det borde såväl Magdalena Andersson som Ulf Kristersson inse när det är dags. S och M måste på något sätt enas om hur det ska gå till att styra Sverige med det splittrade partisystem som vuxit fram.
Det kan bli svårt efter det här valet. Men kanske kan de åtminstone enas om en översyn av regeringsformen. Med tvingande regler för att en regering måste få igenom sin budget och avskaffad möjlighet till extraval måste majoriteter bildas.
Då blir det i alla fall enklare efter nästa val 2026. Erfarenheter finns att hämta från våra grannländer Finland, Danmark och Norge samt länder som Tyskland. Det är bara att köra igång.