Vi vet nu att våldsamma mobbar kan slå till mot polisen

SVT: s "Uppdrag granskning" tar sig an de våldsamma angreppen mot poliser som framförallt drabbade Norrköping, Linköping och Örebro under förra årets påskhelg.

Här pågår stenkastning på poliser i Navestad i Norrköping 14 april 2022. Mobbar som angriper polis och annan blåljuspersonal är delar av en sammansatt social/kriminalpolitiskt samhällsproblem av mycket stora mått.

Här pågår stenkastning på poliser i Navestad i Norrköping 14 april 2022. Mobbar som angriper polis och annan blåljuspersonal är delar av en sammansatt social/kriminalpolitiskt samhällsproblem av mycket stora mått.

Foto: TT

Krönika2023-03-24 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Programmen marknadsförs med uppgifter om att man kunde bevisa att två femtonåringar som deltog i våldsutbrottet blev skjutna av poliser som sköt "rakt in i folkmassan." Jag är inte man att säga om något sådant "bevisas" eller inte av SVT. Jag kan heller inte säga att jag bryr mig särskilt mycket om hur det var och är med den saken.  

De tankar som fyller mig när jag ser de fasansfulla filmerna och bilderna som visas av Uppdrag granskning går i en helt annan riktning: Hur är det möjligt att polisen lyckades utföra sitt livsfarliga uppdrag utan att någon polis eller våldsverkare sköts eller slogs ihjäl? Hur är det möjligt att de svenska domstolarna inte har utmätt hårdare straff i de rättegångar som varit; straffskalan för grovt blåljussabotage slutar vid livstid medan domstolarna har stannat vid som mest några års fängelse? Hur är det möjligt att inte domstolarna har beslutat om utvisning av fler av de dömda brottslingarna? Hur är det möjligt att vårdnadshavarna till det tiotal minderåriga stenkastare som nyligen "dömdes" i Norrköpings tingsrätt nekar till att deras barn har begått några brott när de attackerar poliser? 

Polisen har självfallet sina saker att fundera på. Men i det stora hela är det inte ett polisiärt problem att det runtomkring i Sverige går att organisera våldsamma mobbar för att attackera poliser. Vi står här inför ett stort och sammansatt samhällsproblem. 

Eva Nilsson Lundmark och Ingvar Nilsson har under många år arbetat konkret med hela det social/kriminalpolitiska spektret. De har bland annat arbetat i och med Södertälje under flera decennier. Jag citerar några rader ur deras rapport "Vi kan om vi vågar" (2019):

"På den nedersta nivå fanns våldsverkarna. De som stod för det synliga våldet. På nästa nivå fanns experterna eller möjliggörarna, och det här var personer som hade värdefulla positioner som kunde underlätta brottsligheten; personer på Försäkringskassan, Skatteverket eller advokater med flera. Den översta nivån var personer som tjänade på den brottslighet som begicks på de lägre nivåerna; det kunde vara politiker och beslutsfattare inom det offentliga systemet och näringslivet i Södertälje."

Lägg ovanpå detta våldsamma mobbar som kallas samman för att attackera polis och annan blåljuspersonal. Detta stora och sammansatta samhällsproblem utgör kärnan i nuvarande och kommande regeringars uppdrag. Så tänkte jag när jag såg på Uppdrag granskning.