Stora risker när föräldrar ger stöd för barnens våld

Just nu pågår en viktig och intressant rättegång i Norrköpings tingsrätt. 10 pojkar i åldrarna 15-17 år åtalas för bland annat grovt blåljussabotage.

De två män, 21 och 22 år gamla, som syns på bilderna har tidigare dömts till fleråriga fängelsestraff för grovt blåljussabotage med mera för inblandning i attackerna mot polis och räddningstjänst under påsken 2022.

De två män, 21 och 22 år gamla, som syns på bilderna har tidigare dömts till fleråriga fängelsestraff för grovt blåljussabotage med mera för inblandning i attackerna mot polis och räddningstjänst under påsken 2022.

Foto: Stefan Jerrevång/TT/Polisen

Krönika2023-02-09 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I ett par fall åtalas även för grovt våld mot tjänsteman i samband med de våldsamma angreppen på poliser i Norrköping under påsken 2022. Åklagarens bevisning bygger i stort på ett omfattande filmmaterial från attackerna mot ordningsmakten.

En del av rättegången ägnas också åt ett åtal mot tre av pojkarna för ett grovt personrån utanför Hagaskolan i november 2021. Folkbladets reporter Pär Andersson rapporterade om brottet då åtalet väcktes för mer än ett år sedan: "Han sa att jag skulle ta av mig hoodien och då vägrade jag, men till slut tog dom fram en kniv som dom sa att dom skulle hugga mig med om jag inte gav bort tröjan och då så sa jag ’’ nej jag vägrar’’ och så tryckte dom en kniv mot min mage och då tog jag av hoodtröjan", berättar en av de utsatta killarna i förhör."

Samtliga åtalade nekar till samtliga brott. När det gäller angreppen på poliserna medger de åtalade att de kastat sten men att de inte kastat sten på poliserna. Det har snart passerat ett år sedan de våldsamma attackerna på polis och annan blåljuspersonal. Samtliga av de straffmyndiga unga män som tidigare åtalats för liknande brott som de tio pojkarna har dömts till kännbara fängelsestraff; domar som även överlevt hovrättens överprövningar. Det har kort sagt funnits tid för eftertanke och efterklokhet.

 Samhällssåren som fjolårets skrämmande kravaller rev upp hade mått bra av lite insiktsfull ånger hos de inblandade. Än värre är att deras vårdnadshavare ger understöd åt förnekelsen. Folkbladets reporter rapporterade från den nu pågående rättegången: "Eftersom de åtalade var mellan 15 och 17 år förra året då de misstänkta brotten begicks ställdes frågan om skuld eller inte även till de närvarande vårdnadshavarna i den fullsatta salen. En efter en bekräftade mammor och pappor inställningen – ingen anser att sönernas inblandning i våldsamheterna var så allvarlig att den borde hamnat i rätten."

Visst bankar föräldrahjärtan extra hårt för de egna ätteläggarna. Så är det. Inget konstigt med det. Men att ställa upp för sina barn är alls inte synonymt med att backa upp barnens våldsamheter. Tvärtom. "Att hindra blåljus, kasta stenar mm mot, bredvid, på och i närheten av blåljuspersonal är ett brott; punkt", som en omdömesgill kommentar på Folkbladets facebooksida slog fast. (7/2) Föräldrarnas rättfärdigande av sönernas våld är ett stort samhällsproblem.