Vi ska inte krypa ner i en borgerlig dagordning

Den 9 februari 2011 genomfördes seminariet "Hvad vilja Socialdemokraterna" på Engelsbergs bruk.

Morgan Johansson var en av talarna vid seminariet om Socialdemokratin som genomfördes för ganska precis 11 år sedan på Engelsbergs bruk.

Morgan Johansson var en av talarna vid seminariet om Socialdemokratin som genomfördes för ganska precis 11 år sedan på Engelsbergs bruk.

Foto: Naina Helén Jåma/TT

Krönika2022-01-30 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid seminariet medverkade en rad kända socialdemokrater med föredrag om hur de såg på socialdemokratins framtid; detta det femte året av oppositionstillvaro under Fredrik Reinfeldt (M). Några av föredragen gavs senare under året ut i bokform. (På ledarsidan den 12 december finns mer att läsa om dessa seminarier på Engelsberg) Under några söndagar ägnar jag uppmärksamhet åt vad som sades om S där på Engelsberg för snart 11 år sedan. Söndagen den 19 december kommenterade jag den tidigare S-riksdagsledamotens och nuvarande författare/utredare med mera Veronica Palms kapitel i boken. Den 2 januari tog jag mig an inlägget från den tidigare ordföranden för S-studenter och numera fackligt aktiva och Tysklandsboende  Kajsa Borgnäs. 9 januari skrev jag några rader om Jytte Gutelands bidrag till boken. Hon har en bakgrund som ordförande för S ungdomsförbund och är idag EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.16 januari var det den tidigare finansministern Kjell Olof Feldts kapitel som diskuterades. 23 januari var det dags för Ilija Batljan, tidigare landstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms län och numera framgångsrik företagare i fastighetsbranschen och denna sista söndag i januari öppnar vi dörren för Morgan Johansson, nuvarande justitieminister och ålderman i regeringen och dåvarande riksdagsledamot och ordförande i Socialdemokraterna kriskommission. Han medverkade under rubriken "Nu måste vi räta på ryggen."  Morgan Johansson påminde om de mycket starka opinionssiffror som partiet haft så sent som på våren 2008: 40 procent i Stockholms län och 45 procent i riket. Enligt Johansson bör socialdemokratin fokusera mindre på berättelsen om hur man kunde tappa så stort fram till valet (20 procent i "Lenet" och 30, 7 procent i riket) och mer på den stora potential som partiet har när det gör rätt och bra saker. Han talade om att socialdemokratin behöver förstå och ta sig an det "växande och krypande obehag" som många människor - långt in i borgerligheten enligt Morgan Johansson - går och bär på.

En orsak till detta är, menar Johansson, en "permanent massarbetslöshet" på 3-400 000 människor och att ungdomar dras in i kriminalitet och allt fler människor tvingas verka i ett allt mer otryggt och tidsutkrävande arbetsliv där känslan av att inte hinna med pressar människor. Hans huvudtes var att S inför valet 2014 skulle satsa på en egen dagordning istället för att "krypa ner" i en borgerlig dagordning.