"Pinsamt att valfrihet har blivit ett moderat modeord"

Den 9 februari 2011 genomfördes seminariet "Hvad vilja Socialdemokraterna" på Engelsbergs bruk.


Ilija Batljan, som han tog sig ut som socialdemokratiskt landstingsråd runt 2010/2011.

Ilija Batljan, som han tog sig ut som socialdemokratiskt landstingsråd runt 2010/2011.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Krönika2022-01-23 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid seminariet medverkade en rad kända socialdemokrater med föredrag om hur de såg på socialdemokratins framtid; detta det femte året av oppositionstillvaro under Fredrik Reinfeldt (M). Några av föredragen gavs senare under året ut i bokform. (På ledarsidan den 12 december finns mer att läsa om dessa seminarier på Engelsberg) Under några söndagar ägnar jag uppmärksamhet åt vad som sades om S där på Engelsberg för snart 11 år sedan. Söndagen den 19 december kommenterade jag den tidigare S-riksdagsledamotens och nuvarande författare/utredare med mera Veronica Palms kapitel i boken. Den 2 januari tog jag mig an inlägget från den tidigare ordföranden för S-studenter och numera fackligt aktiva och Tysklandsboende  Kajsa Borgnäs. 9 januari skrev jag några rader om Jytte Gutelands bidrag till boken. Hon har en bakgrund som ordförande för S ungdomsförbund och är idag EU-parlamentariker för Socialdemokraterna.16 januari var det den tidigare finansministern Kjell Olof Feldts kapitel som diskuterades. Denna söndag är det dags för Ilija Batljan, tidigare landstingsråd för Socialdemokraterna i Stockholms län och numera framgångsrik företagare i fastighetsbranschen, att förekomma i Folkbladets söndagsspalter. Hans kapitel i boken har rubriken "Det är pinsamt att valfrihet har blivit ett moderat modeord."

Ilija Batljans energi och rastlöshet känns genom boksidorna. Med stort självförtroende målar han upp enkla och slagfärdiga bilder av socialdemokratins problem. 1. Man vet inte vilka samhällsproblem man vill angripa. 2. Man vet inte var motståndarna finns. Batljan kom till landstinget i Stockholm från en period som framgångsrikt och valvinnande kommunalråd i det jämförelsevis lilla Nynäshamn. Den röda tråden i hans berättelse och i hans ledarskap är behovet av "trovärdighet". 

Han berättade om valanalysen (av 2010 års val) i Stockholms län: Bor du i Stockholmsområdet och har ett jobb så röstade du nog inte på oss-punkt."

Socialdemokratin behöver trovärdig i den ekonomiska politiken, i arbetslöshetspolitiken och när det gäller skatterna; det är vad det handlar om, präntade Ilija Batljan i sitt kapitel 2011. Om pinsamheten med att valfrihet har tagits om hand av Moderaterna sa Batljan: "Frihet var en av de grundläggande socialdemokratiska tankarna. Vi borde ha tagit itu med den offentliga byråkrati som hindrade friheten för vanligt folk". Uppfriskande; kort sagt.