Tvärvändningen skapade stor dramatik i tabellerna

De största skillnaderna från ett halvår och till ett annat som jag kan påminna mig i SCB: s partisympatiundersökningar härrör från november 2015 och till maj 2016.

Krönika 12 juni 2022 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

När jag jämförde tabellverken för hur Socialdemokraternas och Sverigedemokraternas opinionsstöd förändrats i olika regioner i Sverige under det halvåret så fanns det mycket dramatik i siffrorna.

Förändringarna syntes som allra tydligast i flera utav de skånska valkretsarna. I SCB: s tabeller för november 2015 var SD mycket större än S på många håll. I maj 2016 hade Socialdemokraterna hämtat tillbaka nästan lika mycket som de tidigare förlorat till Sverigedemokraterna. Det som skedde mellan november 2015 och maj 2016 var som bekant att regeringen mer eller mindre över en natt lade om invandringspolitiken. Den stora mängd S-väljare som flyttat över till SD på grund av den havererade migrationen gick i många fall tillbaka till S på grund av "Tvärvändningen" i invandringsfrågan. ("Tvärvändningen" är namnet på SVT: s Pontus Mattsson (numera tillbaka på SR) dokumentär från 2017.)

Invandringsfrågan visade sig ha en sällan skådad kraft att rekrytera partibytare. Mängder av tidigare S- och M-väljare strömmade över till Jimmie Åkesson. En del strömmade som sagt var tillbaka. Vilket syntes övertydligt i SCB: s tabeller där 2015/2016. Men många stannade kvar. Och migrationen från S och till SD har fortsatt under årens lopp. Enligt den senaste SCB-mätningen som presenterades 1 och 8 juni är det numera stiltje i flödena mellan S och SD. 

I en bilaga till SCB-mätningen för maj 2022 finns en rad tabeller som visar hur de olika partierna presterar i olika åldersgrupper, i olika delar av landet och i diverse inkomst- och yrkesgrupper. Förändringarna är inte så dramatiska. Men under de senaste fyra åren har Sverigedemokraterna ökar något i gruppen "alla arbetare" medan Socialdemokraterna har minskat något vilket innebär att SD är någon procentenhet större än S. Bland "LO-anslutna arbetare" har S fortsatt ett försprång med cirka sex procentenheter. Det är påtagligt hur svagt Vänsterpartiet är i LO-leden. Det är nästan dubbelt så många av de LO-anslutna som har partisympati för Moderaterna än för Vänsterpartiet.

Det verkligt speciella med SD är att de kombinerar ett starkt stöd bland arbetare med att vara störst (drygt 29 procent) i gruppen som SCB benämner "Samtliga företagare inklusive lantbrukare". I jämförelse ligger det profilerat liberala och företagsvänliga Centerpartiet på endast nästan nio procent. 

 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Läs mer!

Kerstin vill att alla barn ska tycka att de duger

Kerstin vill att alla barn ska tycka att de duger

Widar Andersson: Därför är verkligheter nyttigare än ideologier

Profilbild

"Makt är inte fult men med följer ett ansvar"

"Makt är inte fult men med följer ett ansvar"

Widar Andersson: SD var från början ännu en liten gren på det rasistiska samlingsträdet för kortlivade sekter - Men SD blev något annat.

Profilbild

Anders Jonsson: Tänk på tonen – "Det är betydligt svårare att kompromissa efter grova påhopp"

Tänk på tonen – "Det är betydligt svårare att kompromissa efter grova påhopp"
Visa fler