Pontus Mattsson ställer den tunga frågan

Författaren Pontus Mattsson och det utgivande bokförlaget Carlsson kanske suckar över deras otur med timingen.

Från ingenting och steg för steg in på den röda mattan.

Från ingenting och steg för steg in på den röda mattan.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Kultur2020-04-13 21:00

Ny bok

"In klampar Jimmie". Pontus Mattsson. Carlssons bokförlag.

Boken "In klampar Jimmie" handlar om det som intill alldeles nyss var den svenska inrikespolitikens stora frågor: Hur stora kan Sverigedemokraterna bli, hur små kan Socialdemokraterna bli och kan M och KD (och kanske L) bilda en regering som bygger på sverigedemokratiskt stöd i riksdagen? Sedan några veckor tillbaka lever vi emellertid och som bekant i Coronatidens helt dominerande frågor om antal döda i covid-19, antal intensivvårdsplatser, utplanande smittkurvor och om handtvätt och social distansering. 

undefined
Jimmie Åkessons SD har växt till stor del genom att Stefan Löfvens S har krympt.

En ny bok - liksom nyheter i allmänhet - i andra ämnen än Corona har kort sagt svårt att tränga fram i bruset. Hur som helst så ligger "slutdatumet" för Coronasamhället inte allt för långt fram i tiden. På det ena eller andra sättet kommer det helt enkelt att bli nödvändigt att hitta fram till ett nytt normalläge där handel, produktion och rörlighet är självklara delar av samhället. Och under Coronaytan är huvudfrågan i Pontus Mattssons bok precis lika aktuell som vad den har varit under senare år: 

"Hur har ett litet parti långt ute i den politiska periferin på bara lite mer än ett årtionde lyckats etablera sig som ett av Sveriges största partier. Ett parti som under hela denna tid systematiskt motarbetats av alla andra politiska partier, av opinionsbildare i de stora medierna, av företrädare för kyrkor, fackföreningar och andra stora organisationer?"

undefined
Pontus Mattsson har följt Sverigedemokraterna i många år och lärt känna partifolk och kulturer.

"In klampar Jimmie" försöker svara på den frågan. Inte genom att skriva svaret på läsarens näsa. Utan genom att - som Mattsson skriver i förordet: "Svaren på varför det gått bra för Sverigedemokraterna skiftar. Vad som är mest rimligt får var och en själv bedöma." 

Pontus Mattsson tar med läsaren ut på en spännande resa i tid och rum och runt om i Sverige. I 28 spänstiga och rappa kapitel gör författaren nedslag i bland annat Vännäs, Norrköping, Sölvesborg, Malmö, Göteborg och Stockholm. Kapitlen spänner över åren 2007 till senhösten 2019. 

Rakheten och öppenheten hos de ledande sverigedemokrater som medverkar i boken - bland andra Jimmie Åkesson, Mattias Karlsson och Björn Söder - står i ganska tydlig kontrast till famlandet och omskrivningarna hos flera av de på "motståndarsidan" som uttalar sig i boken. 

undefined
Från ingenting och steg för steg in på den röda mattan.

I kapitlet som kort och gott heter "Statsvetarna" framkommer till exempel  hur vanligt det är att statsveteriets profession lätt förlorar sig i vänsterdogmer när det kommer till analyser av SD. Men kapitlet bjuder också på rak och tydlig konkretion signerad av Henrik Ekengren Oscarsson som är professor vid Göteborgs universitet och ansvarig för Valforskningsprogrammet: 

"Det är invandringsfrågan som är det helt centrala, i vilken av deras väljargrupper det än handlar om så är det den frågan som sticker ut. (--) Man har utmanat de två stora partierna bland deras traditionella kärnväljare."

Hos flera andra som intervjuas i boken framträder istället starka önskningar om att det inte ska vara invandringsfrågan som har byggt SD: s framgång. Oviljan att se nyktert och pragmatiskt på invandringens betydelse är en viktig del av svaret på frågan varför SD på bara ett årtionde lyckats etablera sig som ett av Sveriges största partier. När Coronasamhället släpper greppet om oss så kommer den som läst den här boken att vara snabbare än andra upp ur startblocken. Det blir ett race mot valet 2022.

Sverigedemokraterna

SD har ställt upp i allmänna val sedan 1988. Det första valåret fick partiet 1 118 röster i riksdagsvalet. 1991 blev det 4 887 riksdagsröster och två mandat i två kommuner. 1994 hade SD växt ut till 13 954 röster i riksdagsvalet.  2010 kom partiet in i riksdagen med stöd av 339 610 röster. Detta år vann SD också mandat i 246 kommuner och i 15 av landstingen/regionerna. Vid senaste valet 2018 fick SD 1 135 627 röster vilket gav 62 mandat i riksdagen och över 2000 mandat i kommuner/regioner. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!