Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Tunga, viktiga och sanna ord om försvaret av ÖB Bydén

Jag hoppas att försvarsberedningens ledamöter med veteranen Hans Wallmark (M) som ordförande slår följe med ÖB och Oscar Jonsson.

Magdalena Andersson Ulf Kristersson besökte tillsammans en Natoövning i Nordnorge i mars 2022. Sedan dess har de bytt plats med varandra i den politiska rangordningen. Vilken regering vi än har så är det viktigt att lyssna på råden från ÖB.

Magdalena Andersson Ulf Kristersson besökte tillsammans en Natoövning i Nordnorge i mars 2022. Sedan dess har de bytt plats med varandra i den politiska rangordningen. Vilken regering vi än har så är det viktigt att lyssna på råden från ÖB.

Foto: Anders Wiklund/ TT

Krönika2024-04-06 06:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I överbefälhavaren Micael Bydéns arbetsuppgifter ingår att ge "militära råd" till regeringen. På våren 2022 var hans råd att ett medlemskap i Nato "skulle stärka svensk säkerhet ur militärstrategisk utgångspunkt." Denna vår 2024 är Bydéns militära råd att "arbetsfördela mellan politik och profession." Regeringen Andersson följde hans råd 2022. Nu är det minst lika viktigt att också regeringen Kristersson hörsammar ÖB: s råd.

Tidigare i veckan utvecklade överbefälhavaren sitt militära råd på DN Debatt. (2/4) Under rubriken "Försvarsmakten behöver frihet att fatta de beslut som krävs" konstaterade Micael Bydén att "Nato är en politisk organisation. Sveriges roll som allierad och den gemensamma allianspolitiken med dess strategiska frågor är en uppgift för den politiska nivån och demokratiska processer. Nato är också en militär allians. Försvarsmakten behöver ha handlings­frihet såväl med tilldelad ekonomi som i utformning av vår organisation för att i tid kunna möta upp de kommande militära förmågemålen."

Det är tunga, viktiga och sanna ord från ÖB. 

Oscar Jonsson är doktor i rysk krigföring och skriver då och då fristående kolumner på DN: s ledarsida. I sin kolumn 5/2 är han inne på samma tema som ÖB. Han talar om den politiskt sammansatta Försvarsberedningens rapport (26 april) inför det kommande försvarsbeslutet som det "viktigaste försvarsbeslutet sedan andra världskriget."

Jonsson erinrar om "gamla försyndelser" som dessvärre även upprepats i närtid: ”De nya förbandsetableringarna i det förra försvarsbeslutet har också sänkt Försvarsmaktens uppbyggnad. Vissa av dem var motiverade (Uppsala, Arvidsjaur och Älvsborg), andra var ren politisk kohandel. Det är så illa att Försvarsmakten skriver i sitt budgetunderlag att myndigheten ”vill därmed särskilt understryka att politiska styrningar kring …myndighetens grundorganisation riskerar att leda till fördyringar och suboptimering”. Det är byråkratisvenska för ”skärp er nu”.

Jag hoppas att försvarsberedningens ledamöter med veteranen Hans Wallmark (M) som ordförande slår följe med ÖB och Oscar Jonsson. Vi har nu blivit en del av Nato. Då ska vi inte ödsla "knappa resurser på regionalpolitiskt röstfiskeri med regementen i varenda buske." Den militära professionen ska ha frihet att göra sitt medan regering och riksdag ska sköta sina politiska och demokratiska åtaganden på de nivåer där de hör hemma.