Teresa Carvalho mitt i kärnan av välfärdspolitiken

Teresa Carvalho (S) i Norrköping inleder nu sin tredje mandatperiod i riksdagen. Redan 2017, under sin första mandatperiod tog hon plats i riksdagens pensionsarbetsgrupp vilket var anmärkningsvärt raskt marscherat.

Krönika 9 oktober 2022 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Nu går hon vidare till arbetsmarknadsutskottet där hon ska tjänstgöra som gruppledare för Socialdemokraterna. Pensioner och arbetsmarknad är kommunicerande kärl och utgör en kärnpunkt i välfärdspolitiken. Att Teresa Carvalho får ta sig an dessa socialdemokratiska familjesilveruppgifter tyder på att hon åtnjuter ett stort förtroende. Hon är ännu ung - fyller fyrtio om ett par år - och torde vara en stark kandidat till en tung post när det nästa gång blir dags för Socialdemokraterna att bilda regering. 

Efter valet så stuvas det om ganska så rejält bland de socialdemokratiska gruppledarna i riksdagsutskotten. Flera av de avgående statsråden tar hand om ledarskapet i utskotten. Socialdemokraterna har tilldelats ordförandeskapet i tre utskott. Givet de föreslagna gruppledarna från S i dessa utskott kan vi nog utgå från att den tidigare försvarsministern Peter Hultqvist blir ordförande i försvarsutskottet, den tidigare civilministern Ida Karkiainen tar hand om konstitutionsutskottet och Niklas Karlsson, som tidigare suttit i ledningen för försvarsutskottet, lär bli ordförande i skatteutskottet. 

Teresa Carvalho är en av mycket få socialdemokratiska gruppledare som inte kommer från en ledande position i andra utskott. Lawen Redar från Stockholms län är gruppledare i Kulturutskottet och Heléne Björklund som tar hand om gruppledarskapet i Nordiska rådet. Av "nykomlingarna" kan vi därför konstatera, utan att på något sätt ringakta kulturen eller det nordiska samarbetet, att Teresa Carvalho har fått det tyngsta uppdraget. Jag hoppas att Carvalho finner sig väl tillrätta i sina nya uppgifter och att hon fortsätter att odla den tydliga arbetslinje som hon ofta markerat i pensionspolitiken. 

I mars 2020 refererade jag här på ledarsidan till ett samtal jag haft med Teresa Carvalho där hon bland annat betonade att "grunden i vår pensionsmodell är att det ska löna sig att ha arbetat" och där hon nämnde betydelsen av att fortsätta de "pensionsåldershöjningar som redan inletts." Jag kan inte låta bli att ana framväxten av en möjlig kraftfull socialministerkandidat när jag tänker på Teresa Carvalho.

I gruppledarpusslet i övrigt kan noteras att den avgående regeringens ålderman i tjänsteår Morgan Johansson rundar av sin (?) polittikerbana med ett gruppledarskap i utrikesutskottet. Ardalan Shekarabi tar över ansvaret för den socialdemokratiska justitiepolitiken. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa