Ett viktigt steg mot rättvisa pensioner

Pensionssystemet står och faller med att det ska löna sig att ha arbetat.

Ledare 5 mars 2020 16:53
Detta är en ledare. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

På torsdagseftermiddagen blev det klart: Socialdemokraternas vallöfte om 600 kronor mer i månaden i pension till pensionärer som arbetat har antagits av alla partier som ingår i Pensionsarbetsgruppen. Teresa Carvalho från Norrköping är riksdagsledamot och sitter för Socialdemokraterna i Pensionsarbetsgruppen.

– Det är väldigt skönt att kunna ge det här beskedet idag. Jag har mött så mycket frustration hos många äldre som arbetat och slitit ett helt liv men vars pensioner ändå på sista raden knappt överstiger de pensioner som människor får som inte arbetat, sa Teresa Carvalho när jag ringde upp henne på eftermiddagen.

Höjningen gäller för dem med pensionsinkomster mellan 9 och 17 000 kronor i månaden. Det högsta beloppet - 600 kronor - riktas till pensionsinkomster mellan 11 och 14 000 kronor i månaden. Mellan 9 och 11 000 och mellan 14 och 17 000 kronor fasas höjningen in respektive ut. 

– Höjningen av pensionerna finns med i januariavtalet mellan regeringen och C och L. Vi var beredda att driva igenom höjningen även om inte M och KD hade anslutit till vår linje; vilket de nu har gjort. Pensionerna är så viktiga för vårt parti, sa Carvalho.

Höjningen finansieras med skatter i form av ett statsbidrag till pensionssystemet. 

Teresa Carvalho har varit ledamot i Pensionsarbetsgruppen sedan 2017. Hon har tidigare varit delaktig i att höja garantipensionerna; ett bidrag som betalas ut till de som intearbetat och därför inte betalat in några avgifter till pensionen.

– Att höja nivåerna för de så kallade fattigpensionärerna var också självklart viktigt. Men grunden i vår pensionsmodell är att det ska löna sig att ha arbetat och dagens beslut är därför ett viktigt steg på vägen, sa Teresa Carvalho.

Mer kommer att behöva göras. Teresa Carvalho nämner pensionsåldershöjningarna som redan inletts och för framtiden pekar hon på att avgiftshöjningar kommer att krävas om pensionerna ska ge mer att leva på för pensionärer, sa Teresa Carvalho.

Det här är en bra nyhet från Socialdemokraterna. Bra också med enighet i gruppen av partier som har ett informellt gemensamt ansvar för att vårda pensionssystemet. Stabilitet kan inte överskattas i sådana här tunga frågor. 

 


Ämnen du kan följa
Läs mer!

Pensionssmäll för Norrköping – 150 miljoner räcker inte

Pensionssmäll för Norrköping – 150 miljoner räcker inte
Annons
Handelsbanken i Östergötland

Banken: Så många månadslöner bör du ha sparat

Banken: Så många månadslöner bör du ha sparat

PRO: "Det här är ett väldigt positivt besked"

PRO: "Det här är ett väldigt positivt besked"

Markus Brunfelt: Allt handlar egentligen om att swipa åt rätt håll.

Allt handlar egentligen om att swipa åt rätt håll.

Pensionär krävs på drygt 175 000 kronor

Pensionär krävs på drygt 175 000 kronor
Visa fler