PKK är en förkortning för "Kurdistans arbetarparti" och har ägnat sig åt väpnat våld i snart fyrtio år. PKK är klassat som en terroristorganisation i Turkiet, EU och USA. Susanna Trehörning vill inte säga hur många PKK-anhängare som finns och agerar i Sverige eller om hur stora summor de samlar in. Men hon slår fast att PKK "bedriver en stödjande verksamhet som kan vara uppmaning, rekrytering och terrorfinansiering för att stödja terrorverksamhet, i ett annat land eller Sverige."
I Sverige är det fram till 31 maj i år lagligt att delta i och understödja en terroristorganisation som PKK. I en ny lag som börjar gälla den 1 juni införs "särskilt straffansvar för den som deltar i verksamheten i en terroristorganisation på ett sätt som är ägnat att främja, stärka eller understödja terroristorganisationen. Det föreslås också bli straffbart att finansiera deltagande i en terroristorganisation, att offentligt uppmana och rekrytera till brottet samt att resa utomlands i avsikt att begå brottet." (Regeringens hemsida)
Sverige har länge varit något av ett U-land när det gäller viljan och förmågan att begränsa och straffbelägga terroristers och andra extremisters aktiviteter i vårt land. För några år sedan väckte vi internationell uppmärksamhet när det visade sig att ungefär 300 svenskar rest ner till Mellanöstern för att kriga för terrororganisationen IS. Givet vår befolknings storlek var det svenska deltagandet i den brutala mördarsekten betydande. Och i princip sanktionerat av de svenska lagarna.
Terrorforskare som Magnus Ranstorp och akademiker som Sameh Egyptson har bland många andra drivit på för att svenska myndigheter ska upphöra med att ge stora ekonomiska bidrag till politiskt islamistiska organisationer som verkar i Sverige. Droppen urholkar så sakta stenen även på detta område vad det lider. Förhoppningsvis.
Expressens politiska redaktör Anna Dahlberg säger utan krusiduller i vilken riktning Sverige behöver gå: "Sverige måste bli ett övervakningssamhälle" (18 februari) Inte minst kräver vårt kommande inträde i försvarsalliansen Nato att vi har lagar och myndigheter med kapacitet och resurser att skydda demokratin och att skapa förutsättningar för trygga samarbeten med andra länder. Rysslands angreppskrig i Ukraina har satt allt på sin spets.