Utbildning och akademi är ingen garant för förnuft

Krönika 14 november 2020 06:10
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Under vårterminen 2020 på institutionen för samhällsvetenskaper vid Södertörns högskola presenterades en kandidatuppsats där två studenter hävdade att det är sådant som "rasifierade världsbilder", "vithetsnormer" och "eurocentrism" som gör att IS-återvändare i Sverige uppfattas som skyldiga och farliga. Ett par av deras akademiska och kritiska slutsatser är att IS-användare inte får komma till tals i media utan att det "återigen" tycks vara så att det är den "vita politikern som får prata om den Andre" och att "makthavarna som grupp får representera räddaren av landet och samhället i fara, medan IS-återvändarna får representera själva faran eller hotet." Jag utgår från att handledaren och examinatorn vid det statliga lärosätet gav ungdomarna en rejäl prövning. Sådana här tokerier kan väl inte få passera utbildade och akademiska ögon? De som frivilligt åker från Sverige för att strida för en islamistisk terrororganisation är per definition farliga för Sverige; särskilt när de återvänder. Och det har inte ett dugg med vithetsnormer och rasifiering och annat hej och hå att göra. Det har att göra med att de har valt mordets väg före demokratin. Terrorforskaren Magnus Ranstorp vet mer än de flesta om detta.

I dagarna har det gått fem år sedan den värsta terrorattacken i Frankrikes historia. Dådet i Paris 13/11 2015 utfördes av IS-återvändare som specialtränats i över ett år i Syrien. Två av dem som ingick i terrorcellen var svenska IS-återvändare: Omar Krayem från Rosengård i Malmö och Mohammed Belkaid från Märsta. Vid attackerna mördades 130 människor medan 416 personer skadades. Magnus Ranstorp skriver om saken i kvartal.se, Jag saxar några meningar ur hans text: 

"Tre självmordsbombare vid ingången till Stade de France detonerade sina bombbälten där en vänskapsmatch i fotboll pågick. Några minuter senare inne i centrala Paris sköt terrorister med automatvapen rakt mot folk på uteserveringar, caféer och restauranger på tre olika platser. Samtidigt tog sig tre svartklädda terrorister med automatvapen in i konsertlokalen Bataclan, där en konsert pågick inför en publik på 1 500 personer. I över tjugo minuter tömde terroristerna sina magasin mot människor som desperat försökte fly."

Är det eurocentriskt att på alla sätt försöka skydd sig från sådana överfall som ovan; ja då är jag en övertygad eurocentrist. IS-återvändare är farliga för folk och land och makthavare i alla världens länder bör använda sin makt för att reducera farans risker så mycket det bara går. 

 

 

 

Ämnen du kan följa