Information till våra läsare

Den 31 december 2024 är sista dagen som Folkbladet ges ut. Detta innebär att vår sajt inte längre kommer att uppdateras efter detta datum.

Vi vill tacka alla våra läsare för det stöd och engagemang ni har visat genom åren.

För er som vill fortsätta följa nyheter från Norrköping och Finspång hänvisar vi till NT.se, där ni hittar det senaste från regionen.

Tack för att ni varit en del av Folkbladets historia.

Sophia Jarls iver kan komma att ligga henne i fatet

Sophia Jarl var tretton år då Moderaterna i Norrköping senast trädde till som ledande parti och fick ta hand om posten som kommunstyrelsens ordförande.

Sophia Jarl har varit gruppledare i opposition för M i åtta år. Nu är hon "äntligen" kommunstyelsens ordförande. Möjligen är hon något för ivrig att markera skillnad mot dem som styrde förut. I kommunen sitter nämligen de flesta i samma båt.

Sophia Jarl har varit gruppledare i opposition för M i åtta år. Nu är hon "äntligen" kommunstyelsens ordförande. Möjligen är hon något för ivrig att markera skillnad mot dem som styrde förut. I kommunen sitter nämligen de flesta i samma båt.

Foto: Elin Holmer

Krönika2022-12-11 06:15
Detta är en ledarkrönika. Folkbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Så det är kanske inte så konstigt att Sophia Jarl, när hon nu denna hösten 2022 upprepar bedriften från 1991, snabbt vill försöka få förändringar på plats i det kommunala styret. Att hon som moderat kan leda en majoritet i Norrköpings fullmäktige är kort sagt en extraordinär händelse på den moderata sidan. Hon är ivrig - kan man tänka - att ruska om i den socialdemokratiska hegemonin för att på så sätt skapa mer av en egen arena för vad som bör ses som viktigt och stort i politiken. Jag anar till exempel att det finns några sådana avsikter bakom avsikten att lägga in den nya kommunledningens politiska program som en bärande del i kommunens så kallade styrmodell. 

Utan att krångla till saken mer än nödvändigt så är sakläget sådant att Sophia Jarl och hennes majoritet vill gradera upp det politiska programmets betydelse för det kommunala vardagsarbetets prioriteringar och vägval. Vid det första försöket att få in programmet i styrmodellen, på kommunfullmäktigemötet den 28 november, använde oppositionens fyra partier möjligheten att skicka tillbaka förslaget till kommunenstyrelsen genom en så kallad minoritetsåterremiss. Kommunallagen innehåller några sådana här minoritetsskydd. Syftet är att bromsa och ge tid till eftertanke när en kommunledning vill driva igenom saker och ting snabbt. Vilket är en klok ordning.

Återremissen ska beredas i kommunstyrelsen och frågan kommer upp till slutgiltigt beslut i fullmäktige nästa måndag den 19 december. Sophia Jarls förslag har majoritet och kommer att vinna. Huruvida majoriteten har modifierat sitt upplägg med anledning av kritiken och möjlig eftertanke; det vet vi inte än. Dock har tre oppositionspartier - S, C och V - nu lämnat in egna förslag till politiska program för styrmodellen; trots att de inte vill ha sådana program. 

Jag ser i tidningarna att Olle Vikmång som numera är oppositionsråd för Socialdemokraterna, minst sagt är tveksam till Sophia Jarls vilja att skriva in sin majoritets politik i kommunens styrdokument. Jag delar hans tankar. Vis av ett sekel av nedärvd regeringserfarenhet så vet vi att verkligheterna alltid slår programmen när det hettar till. Man bör kort sagt passa sig för att reglera framtiden. Sophia Jarls politiska iver kan ligga henne i fatet om ett par år. Så är det. Å andra sidan kan jag begripa hennes iver att markera att det nu finns nya damer på täppan som "vill något." Vi får kort sagt se hur det går.