Falanger och gamla höger-vänsterideologier bär inte regeringsmakt

Sophia Jarl är sedan valet 2022 kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Under åtta år före 2022 var hon oppositionsråd för sitt parti Moderaterna.

Norrköpings kommunstyrelseordförande Sophia Jarl har skrivit några kritiska debattartiklar om sitt parti Moderaterna. Folkbladets Widar Andersson anser att Jarls tankar är intressanta för alla partier och politiker som gärna vill bära regeringsmakt.

Norrköpings kommunstyrelseordförande Sophia Jarl har skrivit några kritiska debattartiklar om sitt parti Moderaterna. Folkbladets Widar Andersson anser att Jarls tankar är intressanta för alla partier och politiker som gärna vill bära regeringsmakt.

Foto: Thomas Möller

Krönika2024-08-07 05:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Under de år som jag följt henne på den politiska scenen i kommunen har hon parallellt med det lokala också visat ett stort intresse för den nationella politiken. På det viset påminner hon om den tidigare kommunstyrelseordföranden Lars Stjernkvist. Han var förvisso en nationellt profilerad politiker för Socialdemokraterna innan han tog sig an kommunalrådsuppdragen. Sophia Jarl har istället närmat sig det nationella utifrån sin lokala position. 

 

Jarl slog igenom med dunder och brak när en vänsterprofessor från Linköping gick till våldsamt personangrepp på Dagens Nyheters kultursida. Resten av riksmedia hakade på och den 7 september 2023 satt Sophia Jarl hux flux i SVT: s paradintervjuprogram "30 minuter" för att svara på programledaren Anders Holmbergs frågor om den påstådda "kulturslakten" i Norrköping. Den kraftigt överdrivna och intensiva nationella medieuppmärksamheten skadade henne inte. Tvärtom, skulle jag nog vija säga. Det nickades nog medhåll i det tysta på många håll när Sophia Jarl argumenterade för att även den offentligt finansierade kulturen kan behöva spara/bli mer effektiv i dyrtider då skola/vård/omsorg tvingas till neddragningar och besparingar.

Hon utvecklade liknande kritiska tankegångar i några debattartiklar i Aftonbladet 2016/2017. En av dessa artiklar fångade mitt intresse i särskild hög grad. I artikeln för hon ett resonemang där hon uppmanar Anna Kinberg Batra som då var partiledare i Moderaterna att lägga om kursen: "De senaste två åren upplever jag att mitt parti alltmer avspeglar den högerfalang som historiskt sett aldrig burit regeringsmakten. (--) Det var ”Sveriges nya arbetarparti” som avskilde nya moderaterna från det gamla högerideologiska idépartiet. Jag vill särskilt påminna om att det var just visionen om att alla skulle arbeta som bröt en decennielång ökenvandring i opposition." (21 april 2017)

Det där är kloka påminnelser till alla partier och politiker som gärna vill "bära regeringsmakten." Falanger och gamla ideologier till höger eller vänster når aldrig regeringsmakten i hyfsade demokratier som Sverige. Det krävs att mixa och anpassa sina förändrings- och samhällsutvecklingsidéer till breda medborgargruppers verkligheter och problembeskrivningar. Det är i den terrängen som de avgörande striderna utkämpas i den riktiga politiken. Det har S vetat i hundra år. Och kanske börjar M hinna i fatt? I så fall ska nog Norrköpings Sophia Jarl tillräknas en del av förtjänsten för detta.